• zondag 24 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Hof van Justitie behandelt verzoekschrift 8 december vonnissen

| starnieuws | Door: Redactie

Het Hof van Justitie zal de advocaten die een verzoekschrift ingediend over de vonnissen van 8 december vonnissen horen in de Raadkamer.

Het Hof van Justitie zal het verzoekschrift van het nieuwe advocatenteam van de 8 december veroordeelden verder behandelen. De zaak zal in de Raadkamer van het Hof van Justitie worden behandeld op dinsdag 23 januari aan de Wulfinghstraat.

De advocaten hadden bij het Openbaar Ministerie en het Hof van Justitie een verzoekschrift ingediende, waarbij gevraagd werd om het vonnis op te schorten. De advocaten hadden aangegeven dat Desi Bouterse, Benny Brondenstein, Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe en Iwan Dijksteel amnestie hebben.

Het verzoekschrift is ingediend door de advocaten Murwin Dubois, Milton Castelen, Martin Misiedjan, Derrick Veira en Nailah van Dijk. Het verzoekschrift werd ingediend op 8 januari. De procureur-generaal heeft het per ommegaande afgewezen. De vonnissen zijn in uitvoering gebracht. Bouterse en Dijksteel hebben zich niet aangemeld en worden gezocht.

De advocaten hebben gevraagd:

Primair:A. Niet ten uitvoer te leggen,

zulks daar het in 2012 van rechtswege ingetreden rechtsgevolg van artikel 3, lid 1 onder a en b van de Amnestiewet 1989, bekrachtigd bij S.B. 1992 no. 68 en laatstelijk gewijzigd bij S.B. 2012, nummer 49, zich verzet tegen de uitvoering van voornoemde vonnissen, zulks daar de wetgever in artikel 3, lid 1 onder a van de Amnestie wet 1989, uitdrukkelijk het volgende bepaald heeft “De amnestie, als bedoeld in artikel 1, heeft tot gevolg, dat: indien personen veroordeeld zijn tot straf, de bevoegdheid tot uitvoering van die straf vervalt en, voor zover zij zich tot uitvoering van die straf in detentie bevinden, het Openbaar Ministerie, of de rechter die de straf heeft opgelegd! de onmiddellijke invrijheidstelling zal bevelen”;Subsidiair:B. Vanwege hun arbitraire c.q. onrechtmatige karakter niet ten uitvoer te leggen, dan wel de tenuitvoerlegging op te schorten c.q. te schorsen c.q. aan te houden, totdat in de civiele procedure definitief in rechte is geoordeeld over o.a. de rechtsvraag of er sprake is van schending van het Ne Bis in Idem beginsel en totdat Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens geoordeeld heeft over de rechtsvraag of het recht op een eerlijk (straf)proces van de  belanghebbenden is geschonden.

De Raadkamer bestaat uit fungerend president van het Hof van Justitie, Marie Mettendaf en de rechters Robert Praag en Ishwarpersad Sonai.

| starnieuws | Door: Redactie