HOEFDRAAD HEEFT GEEN VERTROUWEN IN SURINAAMSE RECHTSPRAAK
| dagblad de west | Door: Redactie
Veroordeelde ex- minister kan terecht bij IAHRC
Voormalig minister van Financiën Gillmore Hoefdraad zegt dat hij via de Inter-Amerikaanse Rechtszaal voor de Rechten van de Mens (IACHR) probeert zijn 12-jarige veroordeling nietig verklaard te krijgen, waarbij hij nu beweert, dat hem de kans is ontzegd actie te ondernemen in Suriname. Afgelopen week bevestigde het Hof van Justitie de straf van 12 jaar tegen Hoefdraad, die in december vorig jaar bij verstek was veroordeeld wegens overtreding van de Bankwet en de Anticorruptie-wet. Hoefdraad heeft de beslissing aangevochten en moest vrijdag jl. in de rechtszaal aanwezig zijn verschijnen.
De ex- minister van Financiën, die
De waarnemend Procureur General (PG) Garcia Paragsingh
In een persbericht verklaarde Hoefdraad echter, dat hij het slachtoffer is van politieke vervolging “en op de lange termijn werd ik veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor uitgaven die neerkwamen op politieke wrok die extreem onevenredig zou kunnen zijn, zelfs wanneer de vergoedingen effectief waren gebaseerd.
“Dat is weer een bevestiging van het gebrek aan onafhankelijkheid en onpartijdigheid van deze rechtszaal over deze politieke vervolging. Als mij de geschiktheid wordt ontzegd om mijn zaak te bevestigen omdat ik niet in persoon verscheen, dan zal deze rechtsspraak waarschijnlijk in strijd zijn met de Inter-Amerikaanse Conferentie voor de Rechten van de Mens, Artikel 8, paragraaf 2, Deel H, die ervoor zorgt dat de uitspraak past bij een vonnis eerder dan de volgende rechtszaak.”
De ex-minister van Financiën verklaarde dat wereldwijde wetgeving het niet mogelijk maakt dat een individu van zijn rechten wordt benadeeld “in dit geval het passend tot uitspraak, als gevolg van het feit dat het individu weigerde zichzelf te onderwerpen aan een onrechtvaardig proces om die juiste te toetsen”.
Hoefdraad verklaarde bovendien dat hij “helemaal geen spijt” had dat hij deel uitmaakte van een overheid die een mensgerichte benadering nastreefde. “Ik deel u mee dat ik bovendien alle middelen aanwend die tot mijn beschikking staan om alle autoriteiten wereldwijd te informeren over mijn zaak en de beste manier waarop mijn mensenrechten zijn geschonden”, verklaarde hij. De gewezen minister verklaarde geen vertrouwen te hebben in de Surinaamse rechtspraak.
“Vrijdag was een cruciale dag in mijn streven naar gerechtigheid. Het was de dag dat ik in de rechtszaal moest verschijnen om nietigverklaring van de uitspraak van deze rechtszaal te vragen en de rechtszaal op de hoogte te stellen van mijn voornemen tot betovering. Toch kon ik niet persoonlijk in deze rechtszaal verschijnen zonder ongerechtvaardigd mijn leven en vrijheid op het spel te zetten vanwege het gebrek aan onafhankelijkheid van het tribunaal en respect voor de elementaire veiligheid van een goed proces. “De geautoriseerde procedure, te beginnen met de primaire stappen binnen het misdrijfonderzoek, heeft mijn elementaire eigendom van een goed proces geschonden, zoals vastgelegd in de Surinaamse wetgeving en de Inter-Amerikaanse Conferentie voor de Rechten van de Mens, waarvan Suriname een staatsbijeenkomst is”.
Hoefdraad verklaarde dat als hij in de rechtszaal was verschenen, hij een “ongerechtvaardigde” gevangenisstraf zou hebben gekregen voor misdaden die hij niet had begaan en dat de zaak volledig werd verdrongen door een buitensporig effect van buitenaf: de politiek. “Ik weiger verdere schendingen van mijn mensenrechten te ondergaan om eerdere en voortdurende schendingen van mijn mensenrechten aan de kaak te stellen,” de vorige officiële bekende en aanvullende verklaring dat onder wereldwijde wetgeving een persoon niet kan worden gedwongen om zichzelf te onderwerpen aan een schadelijke of ongepaste natuurlijk om zijn of haar rechten te verdedigen. “Voor alle duidelijkheid, ik kom niet in de rechtszaal om mijn leven, vrijheid en privéveiligheid te verdedigen vanwege de verschillende flagrante schendingen van mijn recht op een goed proces die tot nu toe hebben plaatsgevonden”, voegde de vorige minister van Financiën eraan toe.
| dagblad de west | Door: Redactie