• woensdag 15 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Het risico van Exxon en de gemiste miljardenkans van Shell in het Stabroek-blok in Guyana

| snc.com | Door: Redactie

Onder andere omstandigheden zou het succes van ExxonMobil in het Stabroek-blok zijn gedeeld met Royal Dutch Shell. De Britse multinational was vóór 2015 partner van ExxonMobil in het Stabroek Block met een belang van 50%.
 

Maar kijkend naar de gegevens van toen, was de kans op succes bij Stabroek Block klein en besloot Shell dat het zo'n risico niet wilde nemen. Het bedrijf had in de periode 1971 tot 1976 al boorcampagnes in Guyana ondernomen, die niet veelbelovend waren.

Dus omdat het geen miljoenen wilde investeren in een nieuwe blindganger, nam het een weloverwogen besluit om zich terug te trekken en

gaf het vrijwillig zijn aandelen op in 2014, waardoor ExxonMobil 100% van het risico overbleef. Deze beslissing werd ook ondersteund door territoriale controverses tussen Guyana en zijn beide directe buren in die tijd; Venezuela en Suriname, die al hadden gezien dat exploratieschepen in beslag werden genomen en ontruimd.
 

Territoriale vijandelijkheden hebben de Stabroek Block-campagne van Exxon jarenlang vertraagd Maar ExxonMobil besloot door te gaan. En in nieuwe samenwerkingsverbanden met Hess en CNOOC, bereikte het consortium het jaar daarop met de ontdekking van Liza - een van de grootste ter wereld op dat moment, met 800 miljoen tot 1,4 miljard vaten

olie-equivalente hulpbronnen. De Liza-ontdekking, aangekondigd in mei 2015, trof meer dan 295 voet (90 meter) hoogwaardige oliehoudende zandsteenreservoirs aan.

Het werd veilig geboord tot 17.825 voet (5.433 meter) in 5.719 voet (1.743 meter) water. Liza was de grootste, beste prospect in een bassin zonder ontdekkingen...volgende doelwit was een droog gat | OlieNU Dat was zeven jaar geleden. Het is nu 2022 en ExxonMobil heeft sindsdien 33 ontdekkingen gedaan in de Stabroek. Het heeft twee olieproductieschepen in bedrijf en tegen 2025 zal dat aantal toenemen tot vier. ExxonMobil ziet potentieel voor minstens 10 in het Stabroek-blok. Het geschatte aantal hulpbronnen van Guyana staat momenteel op bijna 11 miljard vaten olie-equivalent. En met een massale boorcampagne op komst, zal dit naar verwachting nog hoger worden.

Het land staat op nummer 17 voor de grootste oliereserves ter wereld en overtreft meer ervaren producenten zoals Mexico en Angola. En tegen 2035 zal het tot de top vijf van elite wereldwijde offshore-producenten behoren. In 2021 werd de toenmalige Vice President of Exploration van Shell - Noord-Amerika en Brazilië, Bill Langin, gevraagd naar het vertrek van Shell. En dit is wat hij zei: "We realiseerden ons duidelijk niet het aanzienlijke potentieel dat in dat blok zat, dus ik zeg dat ontdekkingsreizigers meestal als honkbalspelers zijn; als we het een kwart van de tijd goed doen, doen we het goed. Het is duidelijk dat dit er een is die we destijds niet helemaal goed begrepen, helaas voor Shell.” Maar Shell kan met de geplande biedronde nog dit jaar terugkeren naar Guyana. Zal het het risico nemen?


 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie