• vrijdag 20 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

IS HET KABALEBO HYDRO POWER PROJECT NOG ACTUEEL?

| united news | Door: Redactie

Bij de aanvang van 2023 wensen wij dat het veel beter zal gaan met SU en dat de wensen van iedereen, hoe klein of groot die ook zijn, in vervulling mogen gaan en verder hopen wij dat wij een stukje welvaart en welzijn zullen beginnen te proeven.

Auteur: Drs. Johan J.F. Tjang-A-Sjin, Email: johan@tjang-a-sjin.com   

Er is een zekere optimisme. ”Staatsolie is er optimistisch over dat een definitief investeringsbeslissing voor de ontwikkeling van een productieveld in Blok 58 zal worden genomen.” Na zoveel teleurstellingen in de afgelopen periode.

Een pessimistisch geluid ontlenen wij aan het artikel “Suriname’s Oil Boom is Far From Guaranteed”: Recent drilling results

could indicate that Block 58 may not be as easy to exploit as initially believed. Apache and TotalEnergies have not made FIDs before end of 2022 as was expected.

Lezen we daarentegen het verslag van de secretaris van de VES dan is er in het afgelopen jaar alleen maar kommer en kwel geweest en de voorspelling voor dit jaar, daar worden we er niet vrolijk van.

Regeren is vooruit zien luidt het bekende adagium.

Welnu, in de worst case scenario, als de FID niet wordt genomen wat voor alternatief heeft SU?

En daarom stellen wij voor om het Kabalebo project alvast uit de kast

te halen en te proberen een gemeenschappelijke visie te ontwikkelen over de verdere industrialisatie van SU.

Zal de droom van Dr. Ir. Frank Essed toch nog gerealiseerd worden?

Dit artikel heeft ten doel informatie te verschaffen aan de politici, beleidsmakers en de overige maatschappelijke organisaties over het KHPP teneinde een aanzet te geven voor een brede maatschappelijke discusie over het wel of niet door laten gaan van het Kabalebo project.

Dit project zal zeker zijn invloed doen gelden op mogelijke klimaatverandering. Een groot gebied zal onder water komen te liggen waardoor enerzijds het absorptie vermogen van het bos voor CO2 komt weg te vallen en anderzijds de opwekking van duurzame schone energie niet leidt tot CO2 emissie. De omvang van deze effecten op het milieu moet op de juiste wijze gekwantificeerd worden als richtlijn bij de besluitvorming over de te nemen beleidsbeslissingen. Ook de andere belangrijke spin-off effecten moeten in beschouwing genomen worden.

We hebben bij monde van de president vernomen dat het gas (omgezet in elektrische energie) zal worden gebruikt voor de ontwikkeling van de bauxiet-, aluinaarde- en aluminium industrie. Volgens deze visie zou dan het kabalebo project overbodig zijn. In hoeverre is deze visie houdbaar? We komen later hierop terug.

Het KHPP was in 1980, ruim 50 jaar geleden gereed voor aanbesteding toen in 1983 het project door de revolutionaire regering onder leiding van de heer D.D. Bouterse om hun moverende redenen, werd stop gezet.

Alvorens de vraag te beantwoorden over de actualiteit van het project, lijkt het ons dienstig om een kort historisch overzicht te geven.

Aan het KHPP is onverbrekelijk verbonden de naam van Dr. Ir. Frank Essed, de grootste planoloog die Suriname ooit heeft voortgebracht, en die in de Jaren 60-70 de groeipool theorie voor Suriname heeft bedacht. Er waren, als ik me niet vergis, 7 gebieden die als  groeipolen werden aangewezen en één daarvan was West Suriname waar het West Suriname Plan aan is gekoppeld, bestaande uit een geïntegreerde bauxiet-, aluinaarde- en aluminium industrie met het bijbehorende waterkrachtwerk, dat de aluinaarde raffinaderij en de aluminium smelter van elektriciteit zou voorzien, in het Kabelebo gebied.

Zo is het KHPP geboren, bestaande uit de volgende fasen:

Fase 1: 500 MW geïnstalleerd vermogen hydro elektrische energie op te wekken bij de Devisvallen met 4 turbines van elk 125 MW met een totaal vermogen van circa 375 MW.

Fase 2: 300 MW bij Kabalebo. Nog te ontwikkelen.

Historisch overzicht in chronologische volgorde.

  1. Het Bureau waterkrachtwerken (BWKW) werd onder de bezielende leiding van minister Dr. Ir. Frank Essed opgericht met het doel een inventarisatie te verrichten over gebieden met potenties voor het opzetten van waterkrachtwerken.

1964-1967. Op basis van de resultaten van de onderzoekingen van BWKW in het kabalebo gebied, werd in 1964 besloten om het Duits bedrijf Salzgitter aan te trekken voor het ontwerpen van het Kabalebo project.

1975-1980. Norconsult heeft in deze periode een feasibility study uitgevoerd met een gedetailleerde ontwerp samen met de aanbestedingsdocumenten. De Werelbank, die de studie heeft gefinancierd, heeft na de verklaring van “no objection” van de Guyanese regering tegen het project, toestemming verleend aan de regering om over te gaan tot aanbesteding van het project.

  1. In Januari van dit jar waren de Prequalification brochure and prequalification forms gereed. Het project zou worden gefinancierd door een consortium bestaande uit de Wereldbank, Nederland uit de verdragsmiddelen en overige multilaterale banken en financiële instellingen.

Jan. 1981. DECREET-C-18 (Staatsblad no. 8), houdende instelling van een Nationaal Elektriciteits Bedrijf voor het op bedrijfseconomische wijze opwekken en leveren van elektrische energie, om te beginnen door het tot ontwikkeling brengen, beheren en exploiteren van het Kabalebo-waterkrachtwerk in West Suriname.

  1. 1983. De toenmalige regering heeft om onbekende redenen het project stop gezet.

Hierna werden verschillende pogingen ondernomen om het project toch verder te ontwikkelen.

  1. 1986. Norconsult kreeg de opdracht om een onderzoek uit te voeren voor een “Small Kabalebo” bij Devis Falls.

1989.De Braziliaanse maatschappij Odebrecht heeft een update studie verricht met enige wijzigingen in het ontwerp teneinde de bouwkosten te reduceren.

  1. In verband met de grote prioriteit die de regering Wijdenbosch toen stelde met betrekking tot de versnelde ontwikkeling van onze natuurlijke hulpbronnen, in dit geval de uitvoering van het Kabalebo project, heeft hij de commissie «Operatie relatie Suriname -Braziel » ingesteld, waarin de ondergetekende heeft geparticipeerd, met het doel de verdere ontwikkeling van het project samen met Brazilië ter hand te nemen.

De gedachte om het project op te zetten voor een geïntegreerde bauxiet- aluinaarde- en aluminium industrie bleef na 2000 hangen bij de beleidsmakers en bij Alcoa/Suralco en Billiton BHP, getuige het feit dat de maatschappijen concessies hebben gevraagd in het Bakhuis gebied om exploratie activiteiten te ondernemen en ter realisering van het doel president Venetiaan een commissie heeft benoemd voor de onderhandelingen namens de regering met de genoemde maatschappijen. Zo waren in de periode 2002-2005 diverse consultants ingeschakeld om de feasibility van het project te onderzoeken en met name toegespitst op de vraag of er voldoende bauxiet reserves aanwezig waren en of er voldoende elektriciteit kan worden opgewekt tegen een tarief dat beantwoord aan de rendementseisen van de maatschappijen. Voor wat de bauxiet reserves betreft heeft het onderzoek, blijkens het rapport “Bakhuis Exploration Project (2003-2005), uitgewezen dat er resources van 324.7 Mt aanwezig zijn. Genoeg voorraden voor circa 100 jaar exploitatie.

Over de omvang van de beschikbaarheid van hydro elektrische energie zijn in de periode 2002-2005 4 studies verricht in opdracht van Alcoa/Suralco:

March 2002. Kabalebo River Project. Assessment of the Hydroelectric Potential of the Kabalebo River- with the Diversion of the Lucie and Corantijn Tiver. CNEC

Jan. 2004. West Suriname Integrated Project; Phase 1 Hydro Pre-Feasibility Surveys. CNEC

April 2004. West Suriname Integrated Project; Phase 1 Hydro Pre- Feasibility Simulation Study; Assessment of the hydroelectric Potential of the Kabalebo Complex Isolated & Interconnection with Afobaka. CNEC

Dec. 2005. Independent Engineer Review Kabalebo River Project and First Phase Tapanahoni River Diversion Project. Hatch Acres

Environmental Studies:

Feb. 2005. Kabalebo Complex Environmental Studies.                                     

Dec. 2005. Bakhuis Project, Phase 1 Environmental Report.                              

Tijdens de onderhandelingen hebben de bauxiet maatschappijen de regering mede gedeeld dat er een samenwerking tot stand is gekomen en wel in dier voege dat BHP Billiton de exploratie en exploitatie activiteiten voor haar rekening zou nemen en Alcoa/Suralco de bedrijfsvoering voor de raffinaderij, de smelter en het Kabalebo- waterkrachtwerk.

De strategische heroriëntatie van BHP heeft geleid tot de terugtrekking uit de samenwerkingsovereenkomst en alle activa werden overgedragen aan Alcoa/Suralco.

Wat nu na de volledige stopzetting van haar productie activiteiten en overdracht van de Afobaka dam door Suralco aan Suriname per eind December 2019?

Is er een kans voor een hernieuwde ontwikkeling van het West Suriname project?

De organisaties van het bedrijfsleven, VSB en ASFA, hebben in hun rapport ”Voorgestelde Maatregelen voor Economisch Hestel” van 6 Juli 2020 gepleit voor:

  • De heropstart van de bauxiet industrie en wel te West Suriname. Daaraan moet gekoppeld zijn een raffinaderij en een smelter. Dit genereert hoogwaardig emplooi voorminstens 30-40 jaar.

Opmerking van de schrijver: Abusievelijk is het Kabalebo waterkracht project niet vermeld, terwijl de financiele haalbaarheid van het totaal project in hoge mate afhankelijk is van de beschikbaarheid van voldoende en goedkope energie en in dit geval is tot nu toe gebleken dat waterkracht de goedkoopste energie levert, terwijl het gebruik van gas voor de energievoorzieng van de aluminium smelter geen optie is omdat de kosten per kwu veel hoger liggen dan die van hydro energie.

  • Investeringen in de energiesector die ervoor zorgt dat er export van energie mogelijk Guyana, Frans Guyana en het noordelijk deel van Brazilie plaatsvindt.
  • Opzet van een ureum fabriek t. b. v. de landbouw in Suriname.

Welke initiatieven moet de regering nemen voor de heropstart van de geintegreerde bauxiet-, aluinaarde- en aluminium industrie?

Wij denken aan het volgende:

  1. Er moet een Request for Proposal (RFP No.1) beschikbaar worden gesteld voor investeerders die interesse hebben voor de exploitatie van de bauxiet reserves, aluinaarde plant en een aluminium smelter. Voor het opstellen van deze RFP zal een speciale consultant moeten worden aangetrokken.
  2. Er moet een Request for Proposal (RFP No. 2) beschikbaar worden gesteld voor investeerders die interesse hebben voor het exploiteren van een Hydro Power Plant. Het ligt voor de hand om het opstellen van deze RFP Norconsult te belasten vanwege hun jarenlange betrokkenheid bij dit project. De constructie die hierbij zal gelden is dat de investeerders bereid moeten zijn om het BOOT (Build, Own, Operate & Transfer) model uit te voeren, hetgeen inhoudt dat alle investeringen gedragen zullen worden door de investeerders, de bedrijfsvoering zelf doen en na een vastgestelde periode alle aktiva zonder enige vergoeding overdraagt aan de overheid. Bepalend hierbij is de uiteindelijke kosten per kwu teneinde vast te stellen of de eerstgenoemde investeerders bereid zijn de energie af te nemen.

Deze wijze van het bevorderen en aantrekken van investeringen is internationaal gangbaar. Wij moeten hier niet van afwijken.

Advies aan de regering:

De regering moet alvast een principiële beslissing nemen om nu al aan de Bauxiet commissie opdracht te geven te werken aan deze twee Request for Proposals. De ondergetekende is bereid pro deo zijn expertise beschikbaar te stellen.

De Schrijver was lid van de RvC van Staatsolie 1992-1996; lid van de commissie Operatie relatie Suriname -Brazilië, ingesteld door president J. Wijdenbosch in 1997, voor de ontwikkeling van het Kabalebo Hydro Power Project samen met Brazilië; lid van groep van deskundigen t.b.v. de Bauxiet commissie, ingesteld door president R. Venetiaan in 2002, voor de realisatie van het West Suriname Plan.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie