• maandag 25 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANEZEN ZULLEN GY$1 MILJOEN HUUR VOOR SURINAAMSE VISVERGUNNINGEN MOETEN BETALEN

| united news | Door: Redactie

Guyanese vissers die actief zijn in de Surinaamse wateren, bijten op hun nagels, gezien de enorme verhoging voor het huren van de SK visvergunningen.

Naar verwachting zal de Surinaamse regering in maart nieuwe visvergunningen uitgeven, waarbij de Guyanese ondernemers maar liefst US 5.000 zullen moeten betalen om het visdocument van de Surinaamse burgers te huren.

Guyanese exploitanten hadden gehoopt dat zij de Surinaamse regering in een samenwerking rechtstreeks de vergunningen kon laten afgeven aan de Guyanese booteigenaren, gezien het feit dat de lokale bevolking US 3.000 vroeg om het document te huren dat zij voor US 30 kreeg.

Een jaar nadat de regering

van Guyana zei dat Suriname bereid was meer dan 100 SK-vergunningen aan Guyanezen af te geven, zijn die niet verleend. En nu de Surinaamse vergunninghouders op het punt staan hun vergoeding aan Guyana op te trekken tot 1miljoen Guyanese dollar, beraden de plaatselijke ondernemers zich op hun volgende stap. Zij vinden dat de nieuwe heffing de winstgevendheid van hun visbedrijf aanzienlijk zal drukken.

Onmogelijke huursom

“Nee, we hebben nu hooi op onze vork genomen,” zei een booteigenaar met veel ontzetting. Aan een plaatselijke krant vertelde hij: “de zorg was dat de vergunninghouders ons uitbuitten. Ze vroegen meer dan US 3000 voor een

vergunning die ze van de Surinaamse regering kochten voor ongeveer US 30. Om nu een vergunning te krijgen moeten alle boten in Suriname aanmeren, we moeten de vangst daar verkopen en alle zaken daar afhandelen. Maar wat we nu horen is dat ze de huur gaan verhogen tot US 5000 en dat is ongelooflijk”.

Een andere ondernemer uit Berbice die telefonisch de krant sprak, zei dat de nieuwe heffing “onmogelijk” te betalen is, omdat een vissersboot minstens zes maanden nodig heeft om de huur terug te verdienen. “En we moeten contant in één keer alles betalen. Dan moet je denken aan onderhoud, je moet rekening houden met een slechte reis tussendoor. En dan hebben we het er nog niet eens over als je een motor moet repareren of iets dergelijks.”

Boten in Suriname

Om de SK-vergunning te hebben, zullen Guyanese boten nu in Suriname moeten liggen. Om thuis te komen zullen de bootwerkers een andere boot naar Guyana moeten nemen en de reis terug moeten maken als het tijd is om te werken. De krant kreeg te horen dat 90 procent van de Surinaamse vergunninghouders geen eigen boot heeft. Zij gebruiken Guyanese boten om de vergunning op te halen, dus als geregistreerd eigenaar van de boot moet de boot in Suriname worden achtergelaten waar ook de vangst moet worden verkocht.

De Guyanese ondernemers zien het heen en weer reizen als stressvol. Zij verliezen ook geld wanneer hun vangst, die ook in Suriname tegen een lagere prijs wordt verkocht, niet wordt verkocht. Sommigen hebben geweigerd hun boten te verkleinen, zoals de autoriteiten dat eisen. Ze zeggen ook dat Suriname niet genoeg ruimte heeft om boten te parkeren en dat er geen beveiliging is.

De krant kreeg verder te horen dat een Guyanese boot twee weken geleden een lek had in Suriname en de booteigenaar toestemming van de autoriteiten nodig had, om de boot in Guyana te laten repareren. Het kostte de booteigenaar ongeveer twee dagen om de vereiste toestemming te krijgen. In die tijd had de boot zoveel water binnengekregen dat de motor, uitrusting, voedsel en andere zaken beschadigd raakten en zelf een deel wegdreef. Die booteigenaar leed ongeveer GY$ 800.000 verlies.


Visserij-industrie op sterven na dood

De ondernemers vertelden de krant dat de visserij in Berbice langzaam maar zeker op sterven na dood is, gezien de hele regio voornamelijk in Surinaamse wateren vist. Veel gezinnen die afhankelijk zijn van de visserij lopen gevaar, evenals de kleine ondernemers die ook van de sector profiteren. Zo zullen de visserijcoöperaties en de aanlegplaatsen door de huidige situatie aanzienlijke hinder ondervinden. Sommige coöperaties verlenen diverse diensten aan booteigenaren en bieden werkgelegenheid aan mensen uit de gemeenschap.

Naast degenen die op de vissersboten werken, zullen ook de werkers die hun brood verdienen met het verkopen en schoonmaken van vis worden getroffen wanneer alle zaken in Suriname worden gedaan. “De coöperatie zou niemand meer hebben om brandstof aan te verkopen, onze ijsmachine zou niet meer nodig zijn en zal gesloten moeten worden.” De krant kreeg te horen dat de coöperaties hun activiteiten en personeel nu al inkrimpen. Elke boot die de zee opgaat, koopt voor minstens GY$ 80.000 en meer aan voedsel bij marktkooplui. Ze kopen brandstof en andere benodigdheden die een enorme bijdrage leveren aan de regionale economie.

De lokale vissers zeggen dat zij zich ook afvragen wat er van hen zal worden als Suriname olie vindt, aangezien de Georgetown-vissers blijven spreken van lage vangsten. “Wij weten niet wat er zal gebeuren wanneer Suriname begint met hun exploratie en het oppompen van olie, want dat is de kreet van de vissers in Georgetown. Elke keer als we een organisatie met vissers uit Essequibo en Georgetown horen, klagen ze dat er niet meer wordt gevangen zoals vroeger.”

FAO-visstudie nog steeds niet beschikbaar

De vissers zeggen dat ze de ware reden voor de lage visvangst nog steeds niet kennen, omdat de regering het resultaat van de vorig jaar uitgevoerde visstudie van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), nog steeds niet heeft vrijgegeven. Wat ze weten is wat in het nieuws is gemeld over te veel regenval en verandering van het water waardoor de vis migreert. De mannen beweerden dat de regenval hun bedrijf door de jaren heen nooit heeft beïnvloed en dat ze behoorlijke vangsten hadden.

Ook dat de regenval voor hen meer vis oplevert omdat “het mei-juni seizoen het seizoen is waar we echt naar uitkijken als visseizoen.” De betrokken vissers trokken zelfs de authenticiteit van de studie in twijfel, omdat zij vonden dat de uitvoerders van de studie nooit hun aanvoerplaatsen hebben bezocht. Verder nog dat de FAO en de EPA de agentschappen waren die de studie uitvoerden en dat de genoemde wetenschapper van de FAO in Suriname gevestigd is. Zij zeggen dat de wetenschapper contact heeft opgenomen met plaatselijke coöperaties en verwerkingsbedrijven en vermoeden dat die informatie voor de studie is gebruikt.

Ze zeggen echter dat als de studie moet bepalen of de olie een rol speelt, “ze in de oceaan monsters moeten nemen om te weten of er olie of andere verontreinigingen in het water zitten. Iedereen weet dat wanneer deze olieboringen worden uitgevoerd ze chemicaliën gebruiken en dat het hele proces door niemand wordt gecontroleerd. We hebben geen instantie die toeziet of het de juiste chemicaliën zijn die Exxon gebruikt of de juiste hoeveelheid.”
De regering heeft de vissers in het hele land vorig jaar GY$150.000 subsidie gegeven. Ze zeggen dat ze dankbaar zijn, maar dat het helaas niet genoeg was om sommige bootwerkers uit de schulden te helpen. Ze dringen er bij de regering op aan om de situatie van de lokale industrie te beoordelen.

REGIO | GUYANA

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie