• zaterdag 01 February 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANESE VISSERS LATEN ‘BELOFTE’ VISVERGUNNINGEN SURINAME NIET LOST

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: De Guyanese minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha, en oppositieparlementariër Vinceroy Jordan.

Honderden Guyanese vissers wachten nog steeds op de 150 speciale visvergunningen die volgens hen door de Surinaamse autoriteiten waren beloofd.

De Guyanese regering blijft via diplomatieke kanalen proberen om de vergunningen te verkrijgen, zo bevestigde de Guyanese minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha. Hij werd hierover vrijdag ondervraagd door oppositieparlementariër Vinceroy Jordan tijdens de behandeling van de begrotingsramingen voor het ministerie van Landbouw in het parlementaire Committee of Supply.

“De 150 vergunningen waren een belofte van de Surinaamse autoriteiten aan Guyana, maar ze hebben zich hier niet aan gehouden. Wij blijven echter

pleiten hiervoor,” verklaarde Mustapha.

De minister gaf aan dat de Guyanese regering de kwestie ook onder de aandacht brengt bij verschillende Caribische instanties. “Het is hun recht om de vergunningen al dan niet te verstrekken, maar wij blijven dit standpunt verdedigen,” voegde hij eraan toe.

Oppositielid Jordan uitte zijn ontevredenheid over het antwoord van de minister. Volgens hem sleept de kwestie zich al te lang voort, aangezien de vergunningen al in 2021 waren beloofd. Tijdens een gezamenlijke persconferentie in augustus 2021, na een bezoek van de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi aan Guyana, werd toegezegd dat 150 SK-vergunningen verstrekt zouden worden aan Guyanese

vissers. “Wat is de huidige stand van zaken? Is het beloofd of niet? Krijgen we het of niet?” drong Jordan aan.

De zichtbaar geïrriteerde Mustapha maakte Jordan duidelijk dat de regering doet wat in haar macht ligt om het probleem via diplomatieke kanalen op te lossen. “Deze mensen hebben geen idee hoe internationale betrekkingen werken, ze begrijpen de diplomatie niet. Wij werken via diplomatieke en internationale kanalen en blijven de belangen van de vissers behartigen,” aldus de minister.

Vanwege de nabijheid van de Guyanese regio Berbice en Suriname wordt er al decennialang gevist in Surinaamse wateren. Volgens Surinaamse wetgeving is het echter illegaal voor Guyanese vissers om een vergunning te verkrijgen om daar te vissen. Daarom zijn er door de jaren heen verschillende informele constructies opgezet om de visserijactiviteiten voort te zetten.

Tien jaar geleden kostte een visvergunning ongeveer 500 Amerikaanse dollar (circa 105.000 Guyanese dollar). Tegenwoordig kan een dergelijke regeling oplopen tot 3.000 Amerikaanse dollar (circa 630.000 Guyanese dollar) of meer. Dit maakt het systeem winstgevend maar ook kostbaar. Bovendien wordt de gevangen vis meestal eerst naar Suriname gebracht, waarbij de afgekeurde vangst vervolgens naar Guyana wordt gestuurd. Soms wordt deze procedure omzeild en wordt de vis direct naar Guyana gesmokkeld.

UNITEDNEWS

 

 

 

| united news | Door: Redactie