• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA STEEDS MEER MET DE NEUS OP DE FEITEN GEDRUKT VOOR SLECHTE OLIEDEAL

| united news | Door: Redactie

Buurland Guyana mag zich gelukkig prijzen met de buitengewone olierijkdommen, maar wordt wereldwijd ook steeds meer als voorbeeld gesteld als het gaat om uitverkoop van de natuurlijke hulpbronnen vanwege zeer nadelige en slechte deals met multinationals.

Afgezien van inspanningen die er gepleegd worden om de diversificatie van de economie ter hand te nemen met de oliedollars, hebben multilaterale organisaties, zoals de Wereldbank, Guyana bekritiseerd voor de manier waarop het toezicht houdt op de offshore-olieprojecten. Ondanks ExxonMobil en partners al meer dan 700 miljoen USD hebben uitgegeven aan Guyanese bedrijven, roepen experts de regering op om belastingwetten aan te scherpen zodat er

meer inkomsten uit de oliesector naar binnen stromen.

“Als het institutioneel kader van het land niet wordt versterkt, neemt het risico toe dat Guyana het slachtoffer wordt van de hulpbronnenvloek”, zegt Arantza Alonso, senior analist bij het Engels risicomanagementbedrijf Verisk Maplecroft. Hij verwijst naar het fenomeen waarbij landen met een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen door slecht beleid en management juist achteruitgaan qua economische ontwikkeling.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) behoort het royaltytarief van 2%, dat oliemultinational ExxonMobil en dienst partners hebben kunnen afdwingen, tot de laagste in Latijns-Amerika.

Volgens het IMF betekent continuïteit van de olieproductie en exploratie naar nog meer reserves

veel goeds voor de lange termijn vooruitzichten van Guyana, maar zeer volatiele olieprijzen en de mogelijke vertraging van de wereldeconomie kunnen een negatief effect hebben op het land. Ashni Singh, de minister van Financiën van Guyana, merkte in zijn begrotingstoespraak van januari 2023 op dat het land voorzichtig moet zijn met overmatige blootstelling.

“De dreiging van ‘Dutch Disease’ is reëel en niet triviaal”, zei hij, verwijzend naar het economisch concept waarbij de snelle ontwikkeling van de ene sector leidt tot een achteruitgang in andere sectoren. “We moeten nu de nodige maatregelen treffen om het concurrentievermogen van onze niet-olie-economie op de lange termijn veilig te stellen.”

De vicepresident van Guyana, Bharrat Jagdeo, kondigde in het najaar van 2022 een veiling aan voor nieuwe olieblokken met de bedoeling een gunstigere deal voor het land te krijgen. In februari 2023 vertelde hij aan Reuters dat de regering van Guyana van plan is om 20% van het bestaande Stabroek-olieblok terug te winnen van het door Exxon geleide consortium, in een poging om meer concurrentie te creëren.

Volgens adviesbureau Rystad Energy is al meer dan 5 miljard dollar uitgegeven aan exploratie-inspanningen buiten het Stabroek-blok. Deze investeringen zullen naar verwachting groeien naarmate exploitanten als Frontera Energy, Repsol en Tullow de exploratiemisses in hun concessiegebieden voortzetten. De regering van Guyana zal echter meer uit de kast moeten halen om het rechtmatig deel van de staat aan de onderhandelingstafel te kunnen afdwingen.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie