GUYANA, SNELST GROEIENDE ECONOMIE TER WERELD | OP KOERS NAAR ÉÉN MILJOEN VATEN PER DAG
| united news | Door: Redactie
Foto: Vickram Bharrat, M.P.
Guyana, de snelst groeiende economie ter wereld, ervaart momenteel een ongekende groei en interesse van investeerders over de hele wereld als gevolg van een olieboom die het een concurrentievoordeel geeft ten opzichte van veel van zijn buren.
De toezegging van de regering om afspraken met investeerders na te komen, zoals de Production Sharing Agreement (PSA) met ExxonMobil voor het Stabroek-blok van 6,6 miljoen hectare, vormt een cruciaal onderdeel van hoe het land op het internationale toneel wordt gezien, zegt Vickram Bharrat, minister van Natuurlijke Hulpbronnen. . Tijdens een recente afspraak met de particuliere sector zei de heer Bharrat dat
Hij zei dat Exxon en zijn partners, Hess en CNOOC, in de loop der jaren kritiek hebben gekregen op het contract, maar niemand kan ontkennen dat operaties die onder de voorwaarden zijn ontwikkeld, het land naar het wereldtoneel hebben gekatapulteerd.
“We zijn overgegaan van ontdekking in 2015 naar de eerste olie in 2019, naar de productie van bijna 380.000 vaten per dag. We liggen op koers om in vier jaar tijd een miljoen vaten per dag te produceren.
We
De PSA heeft meer dan 30 ontdekkingen mogelijk gemaakt, goed voor meer dan 11 miljard vaten olie-equivalent, waarmee Guyana op nummer 17 in de wereld staat wat betreft aardoliereserves. De heer Bharrat zei dat Exxon en zijn partners moeten worden geprezen omdat ze Guyana op een productietraject hebben geplaatst dat zal leiden tot samenwerking met enkele van de meest gerespecteerde producenten van de Organisatie van Petroleum Exporterende Landen (OPEC). In dit verband zei hij dat de regering standvastig zal blijven in haar toezegging om de in 2016 ondertekende PSA te behouden.
“We willen dat Guyana wordt gezien als een stabiel land waar investeringen veilig zijn en er voorspelbaarheid is bij bedrijven die in ons land investeren. Anders zouden we ons land onrecht aandoen… als we dat niet doen, geloof me, zullen investeerders niet langer in Guyana in de rij staan omdat er de angst zou zijn dat elke keer dat de regering verandert, er opnieuw onderhandeld zou worden over contracten,” verklaarde de heer Bharrat. Hij herinnerde eraan dat de regering zich echter aan haar belofte heeft gehouden om toekomstige petroleumovereenkomsten te koppelen aan een nieuw fiscaal regime met 10% royalty’s, een stijging van 2%, en een kostendekkingsplafond van 65%, een daling van 75%, naast een 50/50 winstaandeel. Deze nieuwe voorwaarden zullen naar verwachting het PSA-model informeren dat wordt ontwikkeld voor gebruik in Guyana’s aanstaande eerste veiling van 14 blokken.
REGIO|GUYANA
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| united news | Door: Redactie