• maandag 27 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA MAAKT GROTE STAP NAAR SCHONE ENERGIE MET GASPIJPLEIDINGPROJECT

| united news | Door: Redactie

Bron: OilNow.gy

Hess Corporation heeft bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC gemeld dat naar schatting 106 biljoen kubieke meter aardgas bestemd is voor verkoop via het Gas-to-Energy project in Guyana.

Dit aardgas zal primair worden gebruikt voor binnenlandse elektriciteitsopwekking. Hierdoor zal de productiecapaciteit van Guyana aanzienlijk toenemen en kan de zware stookolie (HFO) die nu als belangrijkste brandstof dient, worden vervangen.

De overeengekomen hoeveelheid gas komt overeen met ongeveer 1,4 miljard kubieke meter per dag gedurende 20 jaar. Dit is de hoeveelheid die via de gaspijpleiding van ExxonMobil zal worden getransporteerd. De 210 kilometer lange pijpleiding verbindt de Liza 1- en 2-projecten van ExxonMobil

met een geïntegreerde gasverwerkingsfabriek aan land in Wales.

Hoewel het gas onderworpen is aan een verkoopovereenkomst, heeft vicepresident Bharrat Jagdeo verklaard dat het gas gratis is. De regering verwacht echter de investering van 1 miljard Amerikaanse dollar van de Stabroek Block-partners terug te betalen uit de opbrengsten van de verkoop van aardgasvloeistoffen (NGL’s) gedurende de looptijd van het project.

Hess heeft zich gecommitteerd aan een minimale jaarlijkse netto verkoop van ongeveer 7,4 miljard kubieke meter aardgas na de ingebruikname van het project. Hess heeft een belang van 30% in het Stabroek-blok, waartoe het Liza-veld behoort. ExxonMobil is de operator met een belang

van 45%, terwijl CNOOC 25% aandelen bezit.

ExxonMobil verwacht de bouw van de pijpleiding en de aansluiting op de velden tegen het einde van 2024 af te ronden. De verwachting is echter dat het gas pas zal stromen als de onshore-faciliteit is gebouwd, wat naar verwachting ergens in 2025 zal gebeuren.

Guyana streeft ernaar een belangrijke leverancier van NGL’s in de regio te worden. Dit is de eerste keer dat voor de kust van Guyana ontdekt gas commercieel wordt gebruikt. Ter referentie: momenteel produceert Exxon meer dan 600.000 vaten olie per dag (bpd) uit het Stabroek-blok, waarvan ongeveer 400.000 bpd afkomstig is van het Liza-veld.

REGIO

GERELATEERD AAN: GUYANA | EXXONMOBIL GAAT EEN BILJOEN KUBIEKE VOET AAN GAS WEER IN DE BODEM INJECTEREN

 

| united news | Door: Redactie