• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA KRIJGT SLECHTS 13% VAN OLIEOPBRENGSTEN VANWEGE GEBREK RINGFENCING | SURINAME HEEFT DAT WEL

| united news | Door: Redactie

De teleurstelling over de oliedeal die Guyana in 2016 heeft gesloten met oliemaatschappij ExxonMobil blijft groeien, mede door recente cijfers over de inkomsten die het land tot nu toe heeft ontvangen.

In de eerste negen maanden van 2024 produceerde ExxonMobil, als operator van het Stabroek Block, ruwe olie ter waarde van USD 14 miljard USD, terwijl Guyana slechts USD 1,9 miljard USD van deze opbrengsten heeft ontvangen.

Eén van de belangrijkste redenen waarom Guyana zo’n klein deel van de inkomsten ontvangt, is het ontbreken van een zogenoemde “ringfencing”-clausule in het contract met ExxonMobil. Deze bepaling zou vereisen dat elk project apart zijn

eigen kosten terugverdient voordat winstdeling plaatsvindt. Zonder ringfencing kan ExxonMobil de inkomsten uit reeds producerende velden gebruiken om toekomstige projecten en exploraties te financieren, waardoor Guyana nu misloopt op aanzienlijke inkomsten. 

Aan het einde van 2023 had ExxonMobil al 19 miljard USD terugverdiend, wat de gecombineerde kosten van de drie operationele projecten (Liza One, Liza Two en Payara) overtrof. Als Guyana een ringfencing-clausule had ingevoerd, zou het land op dit moment 50% van de inkomsten uit deze projecten ontvangen.

Ondanks herhaaldelijke oproepen van internationale organisaties om de Stabroek Block te ringfencen, heeft de Guyanese regering ervoor gekozen dit niet te doen. Vicepresident

Bharrat Jagdeo verklaarde tijdens een persbijeenkomst in oktober 2023 dat Guyana bereid is nu inkomsten op te offeren in ruil voor potentiële, grotere winsten in de toekomst. Hij betoogde dat de versnelling van nieuwe projecten op lange termijn een grotere inkomstenstroom zal opleveren. “We kiezen ervoor om nu inkomsten te missen in ruil voor toekomstige opbrengsten, en als we dit nu strikter zouden afgrendelen, kunnen we mogelijk ook toekomstige opbrengsten mislopen,” aldus Jagdeo.

In contrast met Guyana heeft Suriname duidelijk gemaakt dat zijn eerste olieproject wél onder ringfencing-voorwaarden zal vallen. Hiermee wil het land ervoor zorgen dat de inkomsten uit zijn olievelden optimaal ten goede komen aan de bevolking. Suriname’s keuze voor een ringfencing-aanpak laat zien dat het mogelijk is om buitenlandse investeringen te balanceren met het behoud van nationale economische belangen, en heeft Guyanese burgers en experts doen vragen om herziening van hun eigen oliedeal.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie