• maandag 27 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Guyana en Suriname

| de ware tijd | Door: Redactie

GUYANA IS RAP aan het groeien. Binnen een tijdsbestek van zes jaar ging het land van één van de armste in het Caribisch Gebied naar één met de snelst groeiende economieën in de wereld. Guyana is een – op sommige plekken – flinke zwembeurt verwijderd van Suriname, één van de armste landen op dit moment in de regio.

Natuurlijk lonkt het dus om mee te varen op het ‘rijke kompas’ van Guyana. De regering-Santokhi heeft er geen enkel geheim van gemaakt die aspiraties te hebben. Alleen is niet altijd helder tot hoever ze daartoe wil gaan.

Guyana is al aan het plannen

dat het de voedselschuur van de regio zal worden en Suriname moet maar meegaan met de ontwikkelingen van de ‘vrije markt’

Vers in het geheugen is namelijk nog het debacle rond de visvergunningen. Suriname zou visvergunningen afgeven aan Guyanezen werd gezegd door Guyana en sterk ontkend door de Surinaamse bewindslieden.

Daarnaast toont Suriname met zijn daden dat Tigri van hem kan zijn, maar er worden woorden noch daden aan vuil gemaakt om de soevereiniteit te doen gelden. Het is een non-issue. Ook nu daar Guyana te maken heeft met een agressief Venezuela blijft Suriname zijn buurland, dat dus een flink deel van

het grondgebied heeft ingepikt, steunen.

Wijsheid zegt dat met zo een partner in spe het misschien uitkijken is. En toch zegt de Guyanese ambassadeur in Suriname Virjanand Depoo dat de brug over de Corantijnrivier niet lang op zich zal laten wachten. De staatshoofden van beide landen moeten nog enkele zaken bespreken voordat het zover is, zegt hij, maar komen zal die brug wel.

Uit de woorden van Depoo valt te concluderen dat het financieren van de brug geen al te grote uitdaging zal zijn voor het olieproducerende Guyana. Hoe anders is dat voor Suriname. De inkomsten lopen ernstig achter bij de bestedingen en het land kan nauwelijks een goed draaiend sociaal programma financieren.

Suriname stelt zich mede door dat gegeven ook echt op als underdog. Want tot nu toe heeft vooral Guyana de lead genomen in de verschillende fases die de voorbereidingen vormen om te komen tot een brug. Maar hoe gaat Guyana (mee)betalen over een brug die over de Corantijnrivier loopt die geheel van Suriname is? Hoe zal daarover worden onderhandeld? Wie zal geven en wie zal nemen?

In ieder geval is Guyana al aan het plannen dat het nu de voedselschuur van de regio zal worden en Suriname moet maar meegaan met de ontwikkelingen van de ‘vrije markt’, vindt Depoo. Het is zaak dat nog voordat deze brug komt, Suriname invult hoe dat meegaan eruit moet zien. Zonder een goed plan om, zoals Depoo het ziet, in Guyana en Brazilië de markt te kunnen bedienen, kan die situatie weinig voordeel brengen voor Suriname op dit moment.

| de ware tijd | Door: Redactie