GUYANA BASIN: GIGANTISCHE OLIE-ONTDEKKINGEN STUWEN PRODUCTIE EN EXPORT OP
| united news | Door: Redactie
Het Guyana Basin ontpopt zich razendsnel tot een oliereus in Latijns-Amerika. Sinds 2015 zijn er maar liefst 18,7 miljard vaten winbare olie-equivalenten (boe) ontdekt, waarmee het basin zich op plek vijf in de regio nestelt.
Analisten van S&P Global Commodity Insights voorspellen een piekproductie van 2,3 miljoen boe per dag in 2037, waarbij olie het leeuwendeel (90%) uitmaakt.
ExxonMobil is de absolute koploper in de regio. Het bedrijf verwacht maar liefst drie nieuwe projecten toe te voegen aan de drie al operationele velden voor de kust van Guyana. Dit zal de productie naar verwachting meer dan verdubbelen, van de huidige 630.000 vaten
Ook Suriname mengt zich in de olie-explosie. TotalEnergies verwacht een ontwikkelplan voor een olieproject van 200.000 vaten per dag in te dienen bij de Surinaamse overheid. De eerste olie uit dit project wordt naar verwachting in 2028 geproduceerd.
De hoge kwaliteit, lage emissies en gunstige kostprijs van de olie uit de Guyana Basin zorgen ervoor dat Europa al is voorzien. Momenteel wordt al het
Guyana zet overigens ook in op gas. De eerste productie van het Gas-to-Energy project staat gepland voor 2025. De initiële productie zal naar verwachting 50 miljoen kubieke voet gas per dag bedragen, met potentie om te groeien naar 120-130 miljoen kubieke voet per dag na verdere studies. Het project richt zich primair op binnenlandse elektriciteitsopwekking en de verkoop van aardgasvloeistoffen (NGL’s) aan regionale partners.
S&P verwacht dat het project een “significante” impact zal hebben op de elektriciteitsvoorziening in Guyana. Op de langere termijn, in de tweede helft van de jaren 2030, zien de analisten zelfs mogelijkheden voor de regio om LNG-exporteur te worden. De inzet van twee drijvende LNG-schepen zou hiervoor nodig zijn.
De regering van Guyana heeft het Amerikaanse start-up Fulcrum LNG geselecteerd om een grotere gasontwikkeling te overwegen in samenwerking met Exxon. Suriname verleende daarentegen een belastingvrijstelling van 10 jaar aan de partners in Blok 52, waarmee de ontwikkeling van de aanzienlijke gasvondsten wordt gestimuleerd.
S&P Global schat dat er in totaal meer dan US$ 120 miljard aan investeringen nodig zijn in de Guyana Basin. De vijf belangrijkste spelers – ExxonMobil, Hess, CNOOC, APA en TotalEnergies – vertegenwoordigen naar schatting 94% van alle investeringen. Deze bedrijven zijn de stakeholders in het Stabroek Blok in Guyana en Blok 58 in Suriname.
GERELATEERD AAN: EXXONMOBIL DOET OPNIEUW OLIE-ONTDEKKING IN STABROEK-BLOK
| united news | Door: Redactie