• vrijdag 20 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GROTE VERLIEZEN VISEXPORTEURS DOOR STAKING LUCHTVERKEERSLEIDERS

| united news | Door: Redactie

Stakingen van luchtverkeersleiders heeft ernstige gevolgen voor de export van verse vis. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Amerijet International Airlines Inc., die deze week de lading vis moest ophalen in Suriname moet noodgedwongen uitwijken naar buurland Guyana.

Op de Johan Adolf Pengel (JAP) International Airport stond ongeveer 40 ton verse vis klaar om naar Miami, Florida, Verenigde Staten van Amerika (VS) te worden vervoerd.

Het is al de derde keer dat Air Traffic Control (ATC) op doordeweekse dagen tussen 10.00 uur ‘s ochtends en 16.00 uur ‘s middags staakt, zonder de betrokken partijen tijdig op de hoogte te stellen. Hierdoor lijden zowel de overheid

als de particuliere bedrijven in de hele vis exportketen aanzienlijke financiële schade, naar schatting meer dan 300.000 USD.

Als de overheid dit probleem niet serieus en snel aanpakt, dreigt Suriname zijn positie als hub in het luchtverkeer te verliezen. Vliegtuigen wijken nu uit naar Guyana, dat in de tussentijd als hub fungeert.

Guyana biedt gegarandeerde vluchten en heeft minimaal acht vrachtvluchten per week naar Miami. Het vrachtvliegtuig ‘Amrijet’, dat op weg was naar Suriname, kreeg pas op het laatste moment te horen dat er geen luchtverkeersleiders beschikbaar waren en week uit naar Guyana. Het vliegschema moest toen worden aangepast en het vliegtuig

keerde terug naar Miami.

Iman Asin, directeur van Telesis Cargo Services NV, die het probleem aan het licht bracht, beschreef de uitdagingen waar de hele exportketen momenteel mee te maken heeft. Telesis voert wekelijkse vrachtvluchten uit in samenwerking met partnerbedrijf Amerijet. Wekelijks wordt er meer dan 100.000 kilo aan verse vis geëxporteerd uit Suriname. Er is nu een contingency plan opgesteld waarbij Amerijet niet zal vliegen op de dagen en tijden dat de luchtverkeersleiders staken.

De opgelopen schade gaat verder dan alleen financiële verliezen. Het verlies van reputatie bij klanten is ook een probleem. De kwaliteit van de vis gaat elk uur achteruit. Bedrijven zoeken nu naar alternatieven en hoe ze hun bedrijfsvoering kunnen voortzetten. “Het enige wat we horen is: sorry, we moeten volgende week maar afwachten wat er gebeurt,” zegt Asin.

UNITEDNEWS

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie