• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Grote bezorgdheid over onvoldoende water voor padieinzaai

| dagblad suriname | Door: Redactie

Onder rijstboeren in Nickerie heerst op dit moment een aan paniek grenzende bezorgdheid over het niet beschikbaar hebben van irrigatiewater om de padievelden te bevloeien voor inzaai. Ongeveer 30.000 hectare aan padiearealen staat nu al klaar om bevloeid en ingezaaid te worden, maar het ontbreekt er aan voldoende water. De twee werkende pompen van het Wakay pompgemaal hebben vanwege hun “ouderdom” niet de capaciteit om binnen korte tijd voldoende water aan te voeren. Er wordt wel water via het Corantijnkanaal naar Nickerie gepompt, maar de hoeveelheden zijn niet genoeg om alle boeren tegelijk van voldoende water te voorzien. 

De inzaaikalender is

op 1 november begonnen, maar men heeft nauwelijks of helemaal niet kunnen inzaaien. Ook al willen de padieboeren nu extra kosten maken om water naar hun al bewerkte padiearealen te pompen, dan kan dat niet. Er is gewoon geen water.

Noodalarm

Het VHP-Assembleelid Nisha Jhakry heeft afgelopen dinsdag tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee de alarmbel geluid over deze zorgwekkende situatie voor de rijstsector. Aan de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) richt ze een dringende oproep om alles in het werk te stellen opdat spoedig voldoende water beschikbaar komt voor de boeren. Sinds afgelopen dinsdag is aan de

situatie van waterschaarste voor de padieboeren nauwelijks iets veranderd. 

Harriet Ramdien, een ander VHP-Assembleelid uit Nickerie, liet vrijdag aan Dagblad Suriname weten dat de situatie zeer ernstig is. Ze roept de regering op om onmiddellijk naar Nickerie te komen en met alle relevante actoren om de tafel te zitten voor het vinden van directe oplossingen voor dit probleem. Het gevaar zit er namelijk in dat indien er te laat in het seizoen wordt ingezaaid, de kans dat zich ziekten en plagen in de aanplant voordoen groter is. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de oogstopbrengsten en de kwaliteit daarvan. Bij de pas afgelopen padieoogst was vanwege klimatologische omstandigheden, namelijk aanhoudende droogte en hoge temperaturen, de kwaliteit van de padie zeer slecht. Ook de padieopbrengsten per hectare was aan de lage kant.

Wakay pompen

De redactie van Dagblad Suriname verneemt dat de twee werkende pompen te Wakay onder ideale technische omstandigheden elk 7,5 kubieke meter water per seconde kunnen pompen. Maar, in de technische staat waarin ze nu verkeren kunnen ze elk hooguit slechts 5 kubieke meter per seconde water aanleveren. Dit is bij lange na niet voldoende om alle boeren in een korte tijd van voldoende water te kunnen voorzien. Bovendien is door de aanhoudende droogte van de voorbije maanden de bodem kurkdroog, waardoor er vele malen meer water nodig is om de padiearealen onder water te krijgen voor inzaai. Het waterpeil in de Nanniezwamp, van waaruit de padiearealen in de westelijke polders van water worden voorzien, lag vrijdagmiddag op 1,73 meter. Dit is nog ver beneden het benodigde waterpeil van 2 meter. 

Het enige dat nu direct verlichting in de situatie kan brengen is dat het voldoende gaat regenen. Aan de andere kant is het ergste wat nu kan gebeuren en tot een regelrechte ramp zal leiden, dat een of beide pompen  van Wakay uitvalt.

(Foto: Circa 30.000 hectare aan padiearealen heeft de eerste grondbewerking ondergaan. Door gebrek aan voldoende irrigatiewater kunnen de arealen niet bevloeid worden voor de natte grondbewerking en inzaai.)

SS

| dagblad suriname | Door: Redactie