• zondag 03 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Groot deel vakbeweging stelt president ultimatum

| starnieuws | Door: Redactie

C-47 voorzitter Robby Berenstein aan het woord tijdens een persconferentie die de vakcentrales en vakbonden vrijdag hebben gehouden. (Foto: René Gompers)

De btw wordt volgens de gewijzigde btw wet per 1 oktober verhoogd. De vakcentrales C47, COL, diverse veiligheids- en gezondheidsbonden eisen van de regering om dit en  andere verhogingen aan te houden. Ze eisen ook dat de regering de andere
methodes om de Staatskas te spekken -die liggen er al heel lang- uit te voeren. De coalitie van bonden wil vóór 1 oktober een concreet antwoord van de president -een zoveelste uitnodiging om te praten is geen oplossing- anders zullen zij acties gaan voeren om zaken gedaan te krijgen. Straatacties zijn niet uitgesloten.
Vertegenwoordigers van de diverse vakcentrales hebben op een persconferentie op het hoofdkwartier van C-47 benadrukt, dat het voornemen om de btw nog eens te verhogen funest zal zijn. De verhoging komt in een periode waar goederen en diensten al heel erg duur en voor velen onbetaalbaar zijn. De regering is ook bezig subsidies af te bouwen. Robby Berenstein, voorzitter van C-47, heeft wederom aangehaald dat de regering het vertikt "fu go suku a moni pe a moni de". Sommige sectoren die grote geldstromen kennen worden vrijgesteld van btw terwijl belastingen bij bijvoorbeeld de grote goudbedrijven niet worden verhoogd. Alles wordt verhaald op de werker, geeft Berenstein aan.De C-47 voorzitter stelt dat de resultaten die sommige bonden die in gesprek zijn met de overheid hebben bereikt, geen waarde meer zullen hebben. Met de verhoogde btw wordt alles weer duurder. In de nieuwe btw wet worden onder andere ook huishuur en begrafeniskosten meegenomen. "Ik heb niet het idee dat de regering doorheeft -ze zijn zo blind geworden- wat de impact is van deze maatregelen," merkt Berenstein op. "Het gaat gewoon onbetaalbaar voor ons zijn. Onbetaalbaar." Hij geeft aan dat niet alleen de vakbeweging maar ook het bedrijfsleven problemen heeft met de wet. Productiekosten zullen nog meer omhoog gaan. Berenstein herhaalt dat de regering liever de btw verspreid naar de sectoren die nu gevrijwaard zijn. Ook moet de regering de belastingschijven gaan aanpassen voor werkers. Van de overige maatregelen om haar inkomsten te vergroten zonder de samenleving zo zwaar te belasten is de regering al vanaf haar aantreden op de hoogte, geeft Berenstein wederom aan. Niet alle maatregelen komen van het IMF. Terwijl de bonden het antwoord van de president afwachten gaan zij mobiliseren. Een uitnodiging voor een zoveelste gesprek zal niet genoeg zijn om acties te stoppen. Tenzij er getekend wordt om direct verlichtende maatregelen uit te voeren, wordt er aangegeven.

| starnieuws | Door: Redactie