• zondag 19 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Foto: Andrew Forrest, de Australische miljardair die voorzitter is van FFI

GROENE WATERSTOF: AUSTRALIË SCHIET DUITSLAND TE HULP BIJ HET VERVANGEN VAN RUSSISCH GAS

| united news | Door: Redactie

Foto: Andrew Forrest, de Australische miljardair die voorzitter is van FFI

Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen, proberen veel Europese landen hun energieafhankelijkheid van Moskou te verminderen. Onder hen bevindt Duitsland zich in een bijzonder slechte positie: het moet massaal actie ondernemen om zich los te maken van het Russische gasinfuus. Onze oosterburen rekenen daarbij vooral op waterstof.

De Duitse energiegigant E.ON en het Australische bedrijf Fortescue Future Industries (FFI) hebben dinsdag aangekondigd dat zij een “verregaande” overeenkomst hebben gesloten. Samen zullen de twee groepen onderzoeken hoe tot 5 miljoen ton groene waterstof van Australië naar Europa kan worden gebracht.

Dat is ongeveer een

derde van de verwarmingsenergie die Duitsland elk jaar uit Rusland importeert, of 165 terawatt aan capaciteit, zegt Andrew Forrest, de Australische miljardair die voorzitter is van FFI. In totaal was Russisch gas vorig jaar goed voor 55 procent van de Duitse invoer.

“Groene energie zal het verbruik van fossiele brandstoffen in Duitsland drastisch doen dalen en snel de Russische energievoorziening helpen verdringen, terwijl in Australië een enorme nieuwe arbeidsintensieve industrie wordt gecreëerd”, weet Forrest, die de op één na rijkste man van Australië is.
E.ON is van plan deze Australische groene waterstof aan duizenden van haar klanten te leveren. Die bevinden

zich voornamelijk in Duitsland, maar ook in Nederland. Ook andere Europese steden zijn erbij betrokken, werpt de Duitse groep op.

Om 5 miljoen ton groene waterstof per jaar te produceren is ongeveer 60 tot 70 gigawatt (GW) aan wind- en zonne-energie nodig, weet Renew Economy. Dit zou neerkomen op de bouw van voldoende hernieuwbare energiecapaciteit om een land ter grootte van het Verenigd Koninkrijk van energie te voorzien, schrijft de Financial Times.

Het is dus een zeer ambitieus doel. Om erin te slagen, schat Forrest dat er investeringen van 50 miljard dollar nodig zijn. Dit is een van de grootste investeringen in energieprojecten ooit.

“We hebben genoeg wind- en zonne-energie in Australië om de hele fossiele brandstoffensector te overweldigen”, werpt Forrest op. En zijn ambities gaan nog verder, want FFI mikt op 15 miljoen ton tegen 2030.

In het afgelopen jaar heeft FFI al andere groene waterstofleveringscontracten – van meerdere miljarden dollars – ondertekend. Maar het Australische bedrijf is nog niet begonnen met de commerciële productie. In plaats daarvan is het begonnen met de bouw van de grootste elektrolysefabriek ter wereld en is het van plan zijn eerste groene waterstof tegen 2024 in Tasmanië te produceren.
2024 is ook het jaar waarin het zijn eerste ladingen naar Europa wil uitvoeren in de vorm van vloeibare waterstof en groene ammoniak. Het zal ook een oplossing moeten vinden voor het probleem van het vloeibaar maken en verschepen van grote hoeveelheden over de hele wereld tegen een haalbare prijs.

“De race om op grote schaal groene waterstof te produceren en te transporteren is begonnen”, betoogt Robert Habeck, de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaatactie. “De overeenkomst tussen E.ON en FFI is een belangrijke stap voorwaarts en plaatst hen in pole position voor de levering van groene waterstof aan de Duitse industrie. Ik feliciteer beide bedrijven en juich hun bijdrage aan een toekomst zonder fossiele brandstoffen van harte toe.”

De Duitse minister kondigde ook aan dat Duitsland zijn waterstofpartnerschap met de Verenigde Arabische Emiraten heeft versneld en uitgebreid.
Twee weken geleden had Berlijn ook aangekondigd dat er besprekingen gaande waren met Oslo over de aanleg van een groene waterstofpijpleiding tussen Noorwegen en Duitsland.
 

| united news | Door: Redactie