GOUDGEDEKTE MUNT VAN ZIMBABWE KELDERT OP ZWARTE MARKT
| united news | Door: Redactie
Foto: De nieuwe governer van de Centrale Bank van Zimbabwe John Mushayavanhu, toont de nieuwe door goudgedekte bankbiljetten. | Bron: VOA
De onlangs in Zimbabwe geïntroduceerde, door goud gedekte munt verliest terrein op de lokale zwarte markt. Ondanks overheidsoptimisme over een rooskleurige toekomst, heerst er onder de bevolking scepsis.
Volgens officiële statistieken noteert de nieuwe munt, de Zimbabwe Gold ofwel ZiG, op 13,41 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Op de zwarte markt ligt die koers echter rond de 20.
Chamunorwa Musengi, straatverkoper in Harare, is niet optimistisch over de nieuwe munteenheid, die voorlopig alleen elektronisch verhandelbaar is. Pas op 30 april verschijnen
Obligatiebiljetten, in 2019 geïntroduceerd na een periode waarin de Amerikaanse dollar en andere vreemde valuta gangbaar waren, verloren zo’n 80% van hun waarde en noteerden voor hun intrekking rond de 40.000 per dollar.
Samson Kabwe, buschauffeur, kan
Econoom Gift Mugano voorspelt eenzelfde lot voor de nieuwe munt als voor zijn voorganger: “In 2016 introduceerden we obligatiebiljetten gedekt door een faciliteit van $400 miljoen van de Afrikaanse Export-Import Bank. Die bank heeft een uitstekende reputatie, maar dat was niet voldoende om het succes van de obligatiebiljetten te garanderen. Dus mislukte het.
Waarom slagen we er niet in stabiliteit te creëren? Ten eerste is er geen sprake van duurzame productie in de economie, want een economie verdedig je met productie. Ten tweede is er een vertrouwenscrisis. Mensen hebben geen vertrouwen in dit systeem, omdat ze al meerdere keren geld verloren hebben.”
John Mushayavanhu, de nieuwe gouverneur van de Centrale Bank van Zimbabwe, is daarentegen optimistisch over de slaagkans van de ZiG. Hij baseert zich op de dekking door goud- en andere minerale reserves ter waarde van respectievelijk $175 miljoen en $100 miljoen.
“We doen dit alles om ervoor te zorgen dat onze lokale munt niet ten onder gaat”, aldus Mushayavanhu. “We zaten al in een situatie waarin 85% van de transacties in Amerikaanse dollars plaatsvond, omdat de lokale munt zijn functie als waarde opslagmiddel had verloren. We willen die functie herstellen om onze munt nieuw leven in te blazen.
We beginnen met $80 miljoen aan reserves en naarmate die reserves toenemen, zullen we geleidelijk naar een groter gebruik van de lokale munt overgaan. Mijn ambitie is dat we dit jaar eindigen op 70-30 (lokale munt-vreemde valuta), volgend jaar op 60-40 en het jaar daarop, op 50-50. Op dat moment zal het de mensen niet meer uitmaken in welke valuta ze handelen. Op die manier herwinnen we het gebruik van onze eigen munt.”
Ondanks het optimisme van Mushayavanhu weigeren veel mensen en handelaren, waaronder overheidsinstanties, de oude Zimbabwaanse munten te accepteren. Social media staan er vol van.
ECONOMIE
| united news | Door: Redactie