GEMENGDE GEVOELENS OVER OPMARS CHINESE INVESTERINGEN IN DE REGIO
| united news | Door: Redactie
China zet zijn voetsporen in het Caribisch gebied voort door middel van grote kapitaalstromen, leningen en investeringen, waaronder ook in Suriname. Naar schatting is er tussen 2005 en 2020 meer dan USD 7 miljard aan energie- en infrastructuurprojecten in het Caribisch gebied gefinancierd door China.
Het verwelkomen van grote aantallen Chinese investeringen leidt tot spanningen in de betrekkingen tussen de Verenigde Staten (VS) en het Caribisch gebied.
De Aziatische grootmacht is met meer dan 500 miljoen USD de grootste bilaterale schuldeiser van Suriname. Ook andere landen in de regio staan diep in de krijt bij China. In de afgelopen twee jaar hebben
De Chinese investeringen in het Caribisch gebied zijn gericht op handel, infrastructuurprojecten, goedkope, vaak ondoorzichtige leningen en de aankoop van fossiele brandstoffen of andere grondstoffen op kleine maar groeiende schaal. Deze projecten hebben in de hele regio tot levendige openbare debatten geleid. Hoewel China heeft toegezegd voor de BRI-landen een ecologisch duurzame infrastructuur te zullen ontwikkelen, zijn de resultaten van dergelijke inspanningen gemengd.
China’s drang om zijn
De zwakke bestuursmechanismen in de Caribische landen maken het moeilijk om ervoor te zorgen dat investeerders zich aan de milieuregelgeving houden. Waar de milieuwetgeving nog zwak is, groeit de spanning tussen de regeringen in het Caribisch gebied en de lokale milieuwaakhonden.
Recentelijk heeft China in het Caribisch gebied naast investeringen in fossiele brandstoffen ook projecten op het gebied van schone energie nagestreefd, waaronder windmolenparken en faciliteiten voor de opwekking van zonne-energie. Nu al kan het vermogen van de Caribische landen om Chinese leningen terug te betalen door de pandemie in het gedrang komen, waardoor zij kwetsbaar worden als Peking hen om steun vraagt, hetzij op geopolitiek gebied, hetzij in de vorm van een verlaging van de markttoegang voor meer handel.
De plannen van Peking zijn in het recente gezamenlijke actieplan van China en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) voor de periode 2022-2024 uiteengezet om de samenwerking uit te breiden tot een groter aantal terreinen, waaronder; defensie, financiën, handel, volksgezondheid en culturele uitwisselingen.
Critici suggereren dat de VS het zich niet kunnen veroorloven om geopolitieke manoeuvreerruimte aan China te verliezen in een regio, waar de VS de belangrijkste handelspartner en lange tijd een steunpilaar is.
Doordat de VS het Caribisch gebied voor hun deur heeft genegeerd, zijn er mogelijkheden ontstaan voor sterkere betrekkingen tussen het Caribisch gebied en China, die op hun beurt een groot risico inhouden voor milieu-, klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen in de regio. Na de pandemie zijn deze landen economisch kwetsbaar, waardoor door China geleide infrastructuurprojecten en slechte milieunormen aantrekkelijker kunnen worden.
| united news | Door: Redactie