• donderdag 16 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Geen nierdialyse in het weekend; Ramadhin onderhandelt

| sun.sr | Door: Redactie

Nierdialysepatiënten zijn vanaf vandaag verstoken van dialyse bij het Nationaal Nierdialyse Centrum (NNC). Er kunnen geen dialyses gedaan worden, omdat de leverancier gestopt is met het leveren van verbruiksmiddelen, waaronder dialysevloeisof. Minister Amar Ramadhin is inmiddels op de hoogte van de ontstane situatie. In gesprek met Suriname U-News (SUN) zegt de bewindsman dat er nog een openstaande rekening is van de leverancier, die nog ingelost moet worden. “Ik ben bezig met de leverancier om de nierdialyse

te kunnen garanderen, want dit komt heel abrupt.” Ramadhin geeft aan dat er intussen een aantal openstaande rekeningen is ingelopen die door de vorige regering zijn achterlaten. Hij heeft de leverancier vandaag reeds aangeschreven om de dienstverlening niet te stoppen in het weekend en gevraagd om wat ruimte om de komende week de betaling in orde te kunnen maken.

De Volksgezondheidsminister vindt het wel opvallend dat onder deze regering, de leverancier heel snel grijpt naar het middel

om te stoppen met de leveringen, terwijl de regering Santokhi-Brunswijk een schuld heeft overgenomen van ongeveer een jaar. Desondanks merkt de bewindsman op dat de leverancier toen geen maatregelen heeft getroffen, waaronder het stopzetten van leveringen. Volgens Ramadhin komt de regering haar betalingsverplichting relatief snel na. Het materiaal voor de dierdialyse bevindt zich in Suriname. De minister zou het kwaadaardig vinden als de verbruiksmiddelen in Suriname zijn en niet worden geleverd, terwijl mensen die nodig hebben. Ramadhin hoopt dat de leverancier het humanitaire voorop stelt en de regering tot volgende week de ruimte geeft om de openstaande rekening in te lossen.

In oktober vorig jaar ontstond er ook een dergelijke situatie, waarbij de leverancier gestopt was met het leveren van verbruiksmiddelen. Minister Ramadhin heeft toen ook onderhandeld met de leverancier en kwam overeen dat materiaal voor een week geleverd werd. De voorwaarde was wel dat een deel van de achterstallige betalingen ingelopen moest worden. Het ging om een betalingsachterstand van een jaar die 1 miljoen euro bedroeg. De regering betaalde toen Euro 608.000.

| sun.sr | Door: Redactie