• dinsdag 28 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GASPROJECT VERTRAAGD: AANNEMERS SPANNEN RECHTSZAAK AAN TEGEN REGERING GUYANA

| united news | Door: Redactie

Bron: Kaieteur News

Aannemers van het gaspijpleiding-project Wales Gas-to-Energy (GTE) in Guyana hebben een rechtszaak aangespannen tegen de regering van Guyana wegens kostenoverschrijdingen van US$ 90 miljoen.

Het GTE-project behelst het transport van aardgas van Guyana via een pijpleiding van 225 kilometer vanaf de Stabroek Blok-operaties van ExxonMobil Guyana Limited (EMGL) naar een locatie in Wales.

Exxon is verantwoordelijk voor de bouw van de pijpleiding tegen een kostprijs van US$ 1 miljard. De oliemaatschappij heeft beloofd de pijpleiding tegen het einde van dit jaar op te leveren. Deze pijpleiding zal worden aangesloten op de gecombineerde onshore-faciliteiten die door de overheid worden beheerd. Exxon

zal gas moeten leveren van het Stabroek Blok naar de elektriciteitscentrale van 300 megawatt (MW) en een installatie voor aardgasvloeistoffen (NGL).

In november 2022 werd de joint venture tussen de Amerikaanse bedrijven Lindsayca en CH4 door de overheid gegund om de onshore-faciliteiten te bouwen voor een bedrag van US$ 759 miljoen. Engineers India Ltd (EIL) werd ook ingehuurd voor US$ 22 miljoen om toezicht te houden op de werkzaamheden van CH4/Lindsayca.

In januari 2023 ondertekende de regering een contract ter waarde van US$ 23 miljoen met Engineers India Limited (EIL) voor het verlenen van adviesdiensten voor zowel de NGL-faciliteit als de elektriciteitscentrale

in Wales.

Volgens Reuters is het energieproject van US$ 1,9 miljard geplaagd door juridische procedures en dreigt het met kostenoverschrijdingen. Met name de eerste fase van de 300 MW-centrale loopt zes maanden achter op schema en volledige ingebruikname wordt pas in het vierde kwartaal van 2025 verwacht.

Tot op heden heeft de regering zich nog niet uitgelaten over de aannemers die naar arbitrage stappen vanwege de kostenoverschrijdingen van US$ 90 miljoen. Premier Mark Phillips is verantwoordelijk voor het GTE-project.

De pogingen van Guyana om aardgas te gebruiken voor een elektriciteitscentrale die de energiekosten van het Zuid-Amerikaanse land drastisch zou kunnen verlagen, zijn vertraagd door bouwvertragingen. Dit dreigt de inkomsten van het land met US$ 1 miljard te verminderen.

Voor de voltooiing van de gaspijpleiding moet Exxon de productie in het derde kwartaal stilleggen op twee olieproductieplatformen om deze aan te sluiten op de onderzeese pijpleiding.

Als deze aansluiting vier weken duurt, zouden Exxon en zijn partners Hess en China’s CNOOC de productie van maximaal 12 miljoen vaten olie moeten stopzetten. Dit zou op basis van de recente olieprijs van US$ 85 per vat tot een verlies van meer dan US$ 1 miljard aan olie-inkomsten kunnen leiden.

Exxon weigerde vorige week te specificeren hoe lang de productiestop zal duren. Wel is gesteld dat de aansluiting van de pijpleiding en onderhoudswerkzaamheden “weken, niet maanden” in beslag zullen nemen.

Exxon maakt zich naar eigen zeggen geen zorgen over de productiestop dit jaar voor een project dat het gas ten minste tot 2025 niet kan verwerken.

Guyana zal de kans missen om de elektriciteitskosten dit jaar te verlagen vanwege de vertraging van het project. Momenteel importeert het land dure stookolie voor een verouderde en vaak defecte energiecentrale. Als de nieuwe centrale volledig op aardgas draait, zullen de elektriciteitskosten van het land met 50% dalen, aldus functionarissen.

Reuters merkt op dat vertragingen bij grote projecten wel vaker voorkomen, maar de regering van Guyana staat volgend jaar voor presidents- en parlementsverkiezingen en wil graag tastbare voordelen bieden aan de 750.000 inwoners van het land.

Bovendien meldde deze publicatie onlangs dat de overeenkomsten voor het GTE-project nog steeds niet bij de Nationale Assemblee zijn ingediend, ondanks herhaalde toezeggingen van de overheid.

REGIO

 

 

 

| united news | Door: Redactie