• dinsdag 21 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Gajadien: 'Personen ontvangen salarissen van 4 ton bij CBvS'

| sun.sr | Door: Redactie

VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien was vandaag pissig in De Nationale Assemblée (DNA) over het functioneren van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). “Er gaat iets goed mis bij de Centrale Bank”, was de conclusie van Gajadien. Hij bracht dit naar voren tijdens de themavergadering over de koersontwikkelingen in ons land.

President Chandrikapersad Santokhi had dinsdag in het parlement aangegeven dat het toezicht op banken en wisselkoersen opgevoerd en versterkt zal worden. Deze zijn taken van de CBvS, waar nog steeds dezelfde leiding aanzit en personen vette salarissen en vergoedingen ontvangen.

“Waarom zou het op de één of andere dag, na aankondiging van de president,

geloof ontstaan in de samenleving, dat het nu beter zal gaan bij de CBvS met dezelfde leiding”, vroeg Gajadien zich af. 

“Personen ontvangen salarissen en vergoedingen van SRD 400.000 per maand. Anderen krijgen SRD 90.000 en SRD 60.000. Sommigen meer dan een directeur. Er werken meer dan 200 economen daar, maar jaarverslagen kunnen niet op tijd geproduceerd worden. Hoeveel geloof moeten we hebben aan de aankondiging van de president dat na versterking van de leiding het beter zal gaan. Of moeten we niet rigoureus optreden”, merkte Gajadien op.

Gajadien zei verder dat hij al anderhalf jaar in DNA aangeeft dat het verkeerd

aan toe gaat met de Open Markt Operaties (OMO) van de CBvS. “Ik zeg niet dat OMO niet goed is of niet kan. Maar het ging verkeerd aan toe en er werd niet opgetreden. Nu merken we hoe geweldig deze operatie was. Er is ruim SRD 4,2 miljard vastgehouden, maar de koers is constant gestegen. Wat voor contrarie-redenering kunnen we hier voor de dag leggen. De conclusie mag de samenleving zelf trekken”, zei Gajadien. 

“Na deze ellende wenst men nu te praten over andere beleggingsinstrumenten, waaronder de Powisicertificaten. Ook hier zijn er kanttekeningen. Er zijn ook aanbiedingen gedaan over goud bouillons, waar een waardevaste dekking aan de orde komt. Dat is zeer gebruikelijk in de BRICS- en andere landen. Maar er komt maar geen schot hierin. Ligt het in de besluiteloosheid dat zaken niet gerealiseerd kunnen worden. Of meer in de prioriteitsstelling. Er moet duidelijk uit een ander vat getapt worden”, aldus Gajadien.

De fractieleiders van de NDP, Rabin Parmessar, en BEP, Ronny Asabina, waren het niet eens dat er zo denigrerend over de CBvS gesproken werd. Ze willen dat dit onderwerp liever in een comité generaal besproken wordt.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie