• zaterdag 20 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GAJADIEN BEZORGD OVER INSTABILITEIT WISSELKOERS

| dagblad de west | Door: Redactie

Asiskumar Gajadien, fractieleider van de VHP, heeft in gesprek met Starnieuws zijn bezorgdheid geuit over de recente daling van de wisselkoers bij de cambio’s. Hij benadrukte dat de samenleving de dupe wordt van deze schommelingen en dat een stabiele wisselkoers juist essentieel is voor een gezonde economie. “Het land is niet gebaat bij grote fluctuaties van de wisselkoers. De economie heeft geen wisselkoers nodig die schommelt. Deze moet stabiel zijn”, aldus Gajadien.

De officiële wisselkoers die genoteerd wordt door de Centrale Bank van Suriname (CBvS), is ook enigszins gedaald tot rond de SRD 36 voor de US-dollar. Echter, sommige cambio’s hanteren

koersen van SRD 31 voor de aankoop en SRD 33 voor de verkoop. Gajadien stelt voor de koers te stabiliseren rond de SRD 34 voor de US-dollar, mits de CBvS en de minister van Financiën en Planning een gericht beleid voeren om de koers te stabiliseren.

Gajadien benadrukte dat de recente koersdaling gebaseerd is op speculatie en niet op marktwerking. Hij pleitte ervoor dat de monetaire autoriteiten actie ondernemen om deze situatie aan te pakken, met name door vreemde valuta aan te kopen als er aanbod is en door een gericht beleid te voeren, om de koers te stabiliseren.

Gajadien waarschuwde dat

de onbeheerste daling van de wisselkoers niet alleen de overheid kan treffen door minder inkomsten op royalty’s, maar ook de prijzen van goederen in de winkels zullen niet dalen. Hij benadrukte dat deze situatie funest is voor de economie en dat de wisselkoers snel onder controle moet komen van de monetaire autoriteiten.

 

| dagblad de west | Door: Redactie