Fractieleiders steken behandeling Personeelswet stokje voor
| sun.sr | Door: Redactie
De fractieleiders in De Nationale Assemblee (DNA) hebben de behandeling van de wijzigingen in de Personeelswet een stokje voorgestoken. Net was de voorzitter van de commissie van rapporteurs (CvR) van deze wet begonnen met de inleiding van de toespraak, toen onder andere de fractieleiders Asiskumar Gajadien (VHP) en Rabin Parmessar (NDP) interrumpeerden. Daarna ondersteunden de fractieleiders ook Ronny Asabina (BEP), Obed Kanape (Abop/PL) en Ivanildo Plein het voorstel van Gajadien om deze wet liever volgend jaar na goede voorbereiding in behandeling te nemen.
Volgens commissievoorzitter Karto zijn de wijzigingen in de wet bedoeld om te komen tot algehele ordening, transparantie en
Gajadien vond dat er zaken als PSR en verplichte registratie worden aangehaald, terwijl die niet in een wet zijn vervat. “Ik heb signalen ontvangen van de stakeholders (bonden en ambtenaren) over zaken die niet goed lopen. Er is veel onduidelijkheid en ik weet niet in hoeverre er gecommuniceerd is met de stakeholders. In hoeverre is er overeenstemming met betrekking tot deze wet”, vroeg Gajadien zich af. “Het zou ons te ver voeren om nu ingrijpende wijzigingen in te voeren, terwijl zaken nog niet duidelijk zijn.” Gajadien stelde voor de zaak te verdagen naar volgend jaar.
NDP-fractieleider Parmessar zei dat hij hiervoor in een huishoudelijke vergadering had gewaarschuwd. “Zaken als het wijzigen van de pensioenregeling en vroege uittreding moeten goed geregeld zijn. Karto sprak net van een explosieve groei van het ambtenarenbestand. Hoe vaak heb ik niet naar cijfers gevraagd, die ik nimmer heb gekregen van deze regering”, zei hij. Volgens Parmessar dient er een gedegen debat te komen over inhoudelijke zaken van deze wet. “Als we praten over goede registratie, dan vraag ik me af wat de afdelingen HRM of PZ doen op de ministeries. Waarom worden ze betaald als ze het werk niet goed doen”, vroeg Parmessar zich af. “We maken eerst een examen, falen, en dan gaan we studeren.”
Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) kwam na een schorsing aan het woord. Volgens hem werpt de verplichte landsdienarenregistratie vruchten af. “We hebben al 85% van de mensen geregistreerd. Als we eind van de maand de lonen inhouden van de mensen die zich niet geregistreerd hebben, dan besparen we SRD 100 miljoen. Per jaar wordt dat SRD 1,2 miljard. Daarnaast hebben we een onschatbare waarde aan data. Nu weten we wie, wat, waar, en wie geen werkplek heeft. We hadden gezegd dat we de lonen gaan stopzetten voor personen die zich niet hebben geregistreerd”, zei de minister. “Als het parlement wil meewerken en de verplichte landsdienaren registratie wil verlengen met een maand naar 31 januari 2023, dan wil ook meewerken om de wet een maand later te behandelen”, aldus Somohardjo.
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| sun.sr | Door: Redactie