• maandag 28 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Facturatie EBS en Telesur ondermaats; SWM geeft goed voorbeeld

| starnieuws | Door: Redactie

De factuur die de SWM verstrekt aan de cliënten is wel transparant. Alle noodzakelijke informatie staat op de factuur, concludeert de VES.

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft in haar jongste editie van INZICHT een vergelijking gemaakt van de wijze waarop de staatsbedrijven EBS, Telesur en SWM betalingen van de tarieven factureren. Geconcludeerd wordt dat de EBS en

Telesur verbeteringen dienen aan te brengen aan de facturen die ze verstrekken aan de cliënten die bij de kassa betalen. Telesur doet het echt beroerd en behoeft dringend verbetering aan te brengen. Aan mensen die geen e-mailadres kunnen verstrekken dient wel een papieren factuur te worden verstrekt. Over de facturatie geeft de SWM inhoud aan haar visie over de dienstverlening: de SWM is het toonaangevend waterleidingbedrijf in de Caribische regio, gericht op een excellente dienstverlening.

De staatsbedrijven worden door de politiek gezien als de buit die de verkozen partijen hebben binnengehaald om deze met
eigen mensen te bemensen ongeacht de competentie van de leidinggevenden. De overheid heeft drie Staatsbedrijven onder haar beheer die essentiële nutsvoorzieningen voortbrengen voor de samenleving:1. NV Energiebedrijven Suriname (EBS):EBS levert aan meer dan 180.000 huishoudens en bedrijven elektriciteit. Volgens de minister van Natuurlijke Hulpbronnen zal EBS dit jaar meer dan SRD 5 miljard aan subsidie (l\belastinggeld) ontvangen van de Staat.  2. Telesur:Telesur biedt telecommunicatie diensten aan de samenleving. Bekend zijn de vaste telefonie, mobiele- en internetdiensten. 3. Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM):

De SWM is het enige bedrijf dat zorg draagt voor de drinkwaterproductie en levering aan huishoudens en bedrijven.

Door het beleid van de afgelopen tientallen jaren door de diverse regeringen zijn deze drie Staatsbedrijven in de huidige financieel penibele situatie terechtgekomen. De politiek plaatst haar friends and family in de directie en RvC's en bemoeit zich ook met de vaststelling van de prijzen van hun producten. Deze drie nutsbedrijven ontvangen direct en indirect overheidssteun, welke een beleidsbeslissing is waarmee de burger eens of oneens kan zijn.

In dit artikel laat de VES het financieel beleid, het benoemingen beleid en de tarieven van de diensten en producten en de verleende subsidie buiten beschouwing. Er wordt aandacht besteed aan de facturatie vanuit het bedrijf naar de cliënten toe.

1. Facturatie EBSDe EBS is maanden terug overgestapt op een nieuw systeem van facturatie. Pluspunten op de EBS factuur zijn dat de naam, type tarief, meternummer, gegevens van de laatste factuur, meterstanden met het verbruik, te betalen bedrag en eventueel incasso kosten op de factuur staan.

Als minpunt op de EBS factuur geldt dat de facturatieperiode niet op de factuur staat. Hierdoor kan de client niet traceren over welke maand of periode de betaling is gedaan. Bij de oude (groen-oranje) facturen werd dit wel duidelijk vermeld. Bij meerdere keren bellen van de INZICHT redactie naar de EBS werd geen duidelijk antwoord gegeven. De VES vindt het jammer dat zo’n belangrijk element buiten beschouwing is gelaten en dat de directie, management en vakbond van de EBS geen aandacht hieraan besteden. Dit is duidelijk een voorbeeld dat verandering nog geen verbetering is.

2. Facturatie Telesur

De facturatie van Telesur is sinds enkele maanden terug drastisch gewijzigd. Er worden geen papieren facturen meer uitgegeven bij de betalingen aan de kassa. Men dient bij elke betaling aan de kassa een e-mailadres door te geven, waarbij na betaling het factuur wordt gemaild naar desbetreffend e-mailadres. Bij elke maandelijkse betaling moet het e-mailadres steeds worden opgegeven.

Dit systeem is wellicht een pluspunt voor de cliënten die digitaal hun administratie bijhouden. Maar aan dit systeem kleven er veel nadelen. Ten eerste beschikt niet eenieder over een e-mailadres. Hoe staat het met onze seniore burgers en mensen met een beperking? Indien er geen e-mailadres kan worden doorgeven aan de kassa krijgt men geen bewijs van betaling. Dit is onacceptabel en klantonvriendelijk van Telesur. Hoe gaan deze mensen kunnen bewijzen dat ze wel betaald hebben? Dat is de kernfunctie van een betalingsbewijs. Dit is duidelijk het voorbeeld dat verandering nog geen verbetering is, en voor vele burgers alleen maar ellende en kopzorgen creëert.

Meerdere keren is tevergeefs getracht een verklaring voor deze wijziging te krijgen van de directie, maar er kon geen verbinding gemaakt worden met de leidinggevenden. Het is drie keren voorgekomen dat bij het doorzetten de verbinding werd verbroken. Nadat de cliënten bij de kassa een e-mailadres hebben doorgegeven ontvangen ze onderstaande e-mail.

In de e-mail is de factuur als bijlage:

Als pluspunten op de Telesur factuur staan de naam van de client en het klantnummer en het totaal te betalen bedrag. Het grootste minpunt op de Telesur factuur is dat de facturatieperiode niet op de factuur staat en de diensten waarvoor er betaald is. Er wordt een totaal bedrag vermeld, terwijl er misschien voor meer dan één dienst moet worden betaald. De bedragen dienen gescheiden te zijn. Indien de cliënt telefoonkosten heeft en een vaste internetaansluiting wordt het niet gescheiden aangegeven op de factuur, maar gecumuleerd. Dit is ondermaats en niet transparant. De client heeft er recht op om te weten voor welke periode de gemaakte belkosten en eventueel vaste internet kosten zijn.3. Facturatie SWM

De factuur die de SWM verstrekt aan haar cliënten is wel transparant. Alle noodzakelijke informatie staat op de factuur: Naam van de cliënt, aansluit- en klantnummer, tariefgroep, de waterstanden en het waterverbruik en het bedrag. In vergelijking met de EBS en Telesur staat er op de SWM factuur duidelijk voor welke periode de betaling betreft. De factuur die de SWM verstrekt aan haar cliënten kan als voorbeeld dienen voor de overige twee bedrijven.

| starnieuws | Door: Redactie