• zondag 24 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Exporteurs worden gemonitord in naleving retentieregeling

| sun.sr | Door: Redactie

Exporteurs moeten hun opbrengsten in vreemde valuta 100% repatriëren naar Suriname. Uit die opbrengsten moeten ze 35% inwisselen bij de lokale banken tegen de SRD. Dat is een regeling die al een tijdje geldt. Echter, doordat de koers was gedaald door een overvloed aan vreemde valuta op de markt, hielden bedrijven zich niet aan de naleving van deze regels, ingesteld door de Deviezencommissie.

Nu de koers weer op hol geslagen is en fors is gestegen, wil de regering weer overgaan tot naleving van deze regels door de exportbedrijven. Hiervoor is er een Retentie Monitoringseenheid in het leven geroepen, bestaande uit vertegenwoordigers

van het ministerie van Financiën & Planning, de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de Deviezencommissie en anderen.

Volgens minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning kan er geen tekort zijn aan vreemde valuta als de retentieregeling nageleefd wordt. “De bedoeling is dat de retentiedollars door de banken weer verkocht moeten worden aan het publiek. Het mag niet gebruikt worden voor het verstrekken van leningen”, maakte de minister duidelijk. “De 35% is ook niet voor de overheid. Het moet beschikbaar zijn voor de markt.”

De Deviezencommissie heeft intussen 50 exportbedrijven aangeschreven om deze regels weer na te leven. “Hiervan hebben 20 bedrijven niet

gereageerd. We gaan hierover een brief sturen naar de procureur-generaal (pg) om juridische assistentie, om de bedrijven alsnog te dwingen hun verplichtingen na te komen. We gaan de exporteurs erop wijzen dat het geen nieuwe regel is. Je moet je gewoon nationaal opstellen en voldoen aan de wettelijke verplichtingen.

“Ik wil niet in de sfeer van harde maatregelen praten. We kunnen dat wel doen, maar bij voorkeur doen we dat niet. Als de retentieregeling niet werkt voor degenen die hun plicht niet voldoen, kan die bij de volgende export problemen ondervinden. Dit is geen bedreiging, maar als we niet handelen, gaat men denken dat we dat niet kunnen. We zijn coulants. We hebben wel waardering voor de exporteurs, maar dit deel van hun verantwoordelijkheid moeten ze ook nemen en de 35% van hun opbrengsten aan de banken verkopen”, zei Raghoebarsing.

Raghoebarsing haalde aan dat banken geen makelaars zijn. “Ze dienen zich te houden aan de koers die op die dag genoteerd wordt door de CBvS”, zegt de minister. Het is een publiek geheim dat banken verschillende koersen aanbieden in persoonlijke berichten aan hun klanten. Verder heeft de CBvS cambio’s geholpen door ze te voorzien van vreemde valuta indien dat nodig was, ook toen het noodzakelijk was euro’s om te zetten naar dollars. “Er is een uitstekend overleg met de banken en cambio’s.” De minister zal er ook op toezien dat het toezicht wordt versterkt op de goudexporten. Ook die groep hield zich niet aan de retentieverplichting.

In hoofdlijnen noemde de minister dat er bepaalde partijen op de markt een hele grote macht hebben en die uitoefenen om de koers te laten stijgen. “Vrije markt heeft ook regels die nageleefd moeten worden. Vrijheid betekent niet dat alles mag, elke markt heeft regels. De retentieverplichting is een van die regels. In het verleden, toen het werkte, is niemand arm geworden door de retentieregeling”, aldus minister Raghoebarsing.

| sun.sr | Door: Redactie