EUROPESE UNIE EN SURINAME BESPREKEN VOORTGANG SAMENWERKING
| united news | Door: Redactie
Tijdens de Artikel 3 Partnerschap Dialoog (voorheen artikel 8 Politieke Dialoog) tussen Suriname en de Europese Unie (EU) hebben partijen zich woensdag onder meer gebogen over vraagstukken zoals politieke ontwikkelingen, investeringsmogelijkheden, regionale integratie en klimaat.
Maar ook onderwerpen zoals landbouw en voedselzekerheid, mensenrechten, ‘illegal, unreported and unregulated’ (IUU) ‘fishing’, goed bestuur en internationale veiligheid en stabiliteit zijn besproken.
De Communicatiedienst Suriname meldt dat de dialoog bedoeld was om op een constructieve manier onderwerpen te bespreken die van belang zijn in de relatie met de EU en Suriname en de lidlanden afzonderlijk. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, gaf aan dat de relatie
Op het gebied van regionale integratie ging Ramdin in op de situatie in Venezuela en Haïti en de verschillende posities die Suriname de afgelopen periode in de regio heeft bekleed.
Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) gaf ook aan dat Suriname zijn 93 procent bosbedekking wil behouden, maar dat dit een prijskaartje heeft. “We hebben meer economische activiteiten nodig om het BNP te verhogen, maar aan de andere kant willen we ook carbon-negatief blijven. Feit is dat we nu nog niet beloond worden voor behoud van ons bos. Ook niet voor onze mitigatie-inspanningen. Het is heel moeilijk om fondsen voor behoud van het bos te ontvangen”, aldus de minister van ROM.
EU-ambassadeur René van Nes gaf mee dat Suriname een goede bondgenoot is van de EU en dat de relatie met Nederland en Frankrijk als stabiel wordt gezien. “Er zijn wel uitdagingen in het oosten bij de Marowijne- en Lawa-rivier, waarbij bijvoorbeeld het kwikgebruik een zorgpunt is zoals, onder andere, ook de gevolgen van het mijnen” hield de ambassadeur voor.
Hij schetste verder ook de politieke veranderingen in het Europees Parlement en de eventuele gevolgen die de wijzigingen kunnen hebben voor Suriname. Daarnaast werd aangemerkt dat de ondersteuning van Suriname met betrekking tot de situatie in Ukraïne zeer werd gewaardeerd.
Voor wat de programma’s en projecten betreft werd aangehaald dat de bilaterale samenwerking van Suriname met de EU, onder het 11de Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) een bedrag van ongeveer 32 miljoen euro’s omvat, in sectoren zoals landbouw, justitie, hernieuwbare energie, klimaatverandering en water.
Onder het Neighbourhood Development International Cooperation Instrument (NDICI) heeft Suriname ook een bilaterale enveloppe van 13 miljoen euro, toegewijd aan de bosbouwsector. Enkele andere programma’s die ook besproken werden zijn de Sustainable Forest Livelihoods die wordt uitgevoerd met het Franse ontwikkelingsagentschap AFD, het mangrove rehabilitatieproject met de UNDP en technische assistentie aan de Surinaamse overheid. Beide partijen gaven aan dat, vanwege de omvang en intensiteit van de samenwerking, de frequentie van de dialogen mogelijk zal worden uitgebreid.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie