• woensdag 04 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Europese ruimtesonde onderweg naar Jupiter

| sun.sr | Door: Redactie

Een Europese ruimtesonde is onderweg naar Jupiter, om daar onderzoek te doen naar sporen van leven. De sonde werd vrijdag alsnog gelanceerd, nadat de vlucht donderdag werd uitgesteld. Toen was er een kans dat bliksem de lancering zou dwarsbomen. De raket met daarop de sonde Jupiter Ice Moons Explorer (JUICE) steeg om 14.14 uur op vanaf de ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana.

De ruimtesonde is begonnen aan een reis naar Jupiter die jaren zal duren.  Eerst draait hij steeds grotere banen rond de zon, waarbij hij de zwaartekracht gebruikt om uiteindelijk naar Jupiter te slingeren. In 2024, 2026 en 2029 vliegt hij langs

de aarde en in 2025 langs Venus. Als alles volgens plan verloopt, komt de sonde in 2031 aan bij Jupiter.  De planeet heeft ongeveer honderd manen. Daarvan gaat JUICE er drie onderzoeken.

Op het oppervlak van de manen Ganymedes, Callisto en Europa is een dikke korst ijs te vinden. Daaronder bevindt zich mogelijk vloeibaar water. Als dat klopt, zijn er misschien sporen van leven te vinden.Dit is de derde ruimtemissie ooit die richting Jupiter gaat. Naar verwachting raakt de brandstof van de sonde rond 2035 op. Daarna zal hij inslaan op Jupiter.

Instrumenten uit Delft en Leiden

De missie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA

heeft een Nederlands tintje. Zo is de TU Delft betrokken bij de missie. De universiteit bouwde een instrument waarmee de vluchtleiding tot op 100 meter nauwkeurig kan bepalen waar de satelliet vliegt en met welke snelheid. Dat kan informatie geven over de zwaartekracht rond Jupiter. Ook heeft de TU Delft een instrument gemaakt om de afstand van het vaartuig tot Jupiter en zijn manen te meten. Dat gaat helpen om hoogteverschillen op de manen in kaart te brengen. Overigens is ook het Nederlandse Airbus betrokken bij de missie. In Leiden werden zonnepanelen voor JUICE ontwikkeld. In de ruimte zullen vijf enorme panelen in kruisvorm uitklappen om de sonde van meer energie te voorzien. (NU)


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie