• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EU ondersteunt landbouwsector in Saramaccaanse gemeenschappen met moderne apparatuur

| dagblad suriname | Door: Redactie

Latoya Williams, vertegenwoordigster van de Europese Unie (EU), heeft zaterdag 17 februari een hypermoderne tractor met werktuigen overhandigd aan de Coöperatieve Vereniging Saamaka Wosu U.A in het Boven-Surinamegebied van het district Sipaliwini. Deze bijdrage markeert Saamaka Wosu U.A als een grote begunstigde van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP). Granman Albert Aboikoni ontving de sleutels van de 75HP-tractor namens de gemeenschap en de coöperatie.

Als onderdeel van haar missie om de implementatie en impact van het SAMAP-project in het achterland te beoordelen, bezocht Williams verschillende kleine grant begunstigden in diverse dorpen in het Boven-Surinamegebied.

FAO/SAMAP investeerde meer dan USD 227.000

in de uitvoering van 10 projecten gericht op het verhogen van de productiviteit, productie en markttoegang van traditionele gewassen zoals cassave, evenals het diversifiëren van de economie met producten zoals watermeloenen, pinda’s, gember, zoete aardappelen en oliën uit het bos.

“Als donor van het project zijn we verheugd om rechtstreeks van de begunstigden te horen hoe de ondersteuning van SAMAP met landbouwapparatuur en -diensten de gemeenschappen in deze regio helpt om meer te produceren, hun eigen consumptie veilig te stellen en hun levensonderhoud te verbeteren”, sprak mevrouw Williams op. 

“Het waarnemen van de uitdagingen waarmee boeren worden geconfronteerd om in deze afgelegen

gebieden te produceren, en het succesvol zien diversifiëren naar nieuwe producten met echte marktkansen en winstgevendheid, versterkt onze toewijding aan verdere transformatie door middel van de grote subsidies in deze regio.”

| dagblad suriname | Door: Redactie