• vrijdag 19 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
© AFP Erdogan komt breed lachend aanlopen nadat hij Poetin heeft laten wachten.

Erdogan geeft zichtbaar geïrriteerde Poetin 'koekje van eigen deeg' op top in Teheran

| snc.com | Door: RTLNieuws / Chris Koenis

Foto: © AFP Erdogan komt breed lachend aanlopen nadat hij Poetin heeft laten wachten.

Het ongemak druipt van het gezicht van de Russische president Poetin als hij al snel beseft dat de Turkse president Erdogan hem in een ruimte vol verslaggevers eenzaam en alleen laat wachten, vlak voor een ontmoeting in Iran. "Dit lijkt in alles op een vooraf bedachte vernedering."

Erdogan komt breed lachend aanlopen nadat hij Poetin heeft laten wachten. Op de beelden is te zien hoe een zichtbaar ongeduldige Poetin even niet meer weet waar hij moet kijken. Als absolute leider van Rusland is hij dit niet gewend: wachten.

Poetins gezicht

en lichaamstaal spreken boekdelen: hij staart wat naar de grond, wiebelt op zijn voeten en trekt de nodige ongemakkelijke gezichten. Als Erdogan dan eindelijk komt aangelopen, volgt een kort knikje en een geïrriteerd armgebaar waarmee hij lijkt te zeggen: 'wat maak je me nou?', is te zien in onderstaande video.

'Geen toeval'

"Poetin staat erom bekend dat hij andere leiders laat wachten", zegt Rusland-correspondent Eva Hartog. "In dit geval liet Erdogan hem juist wachten in een symbolisch moment dat laat zien hoe ingewikkeld de onderliggende verhoudingen zijn op dit moment."

De behandeling die Poetin hier krijgt is geen toeval, zegt ook diplomatiedeskundige Robert

van de Roer. "In Erdogans wereld bestaat geen toeval. Dit lijkt in alles op een vooraf bedachte vernedering als vergelding voor een ontmoeting in 2020, toen Poetin de Turkse leider omgekeerd zo'n twee minuten liet wachten. Poetin krijgt hier een koekje van eigen deeg."

"In Erdogans wereld bestaat geen toeval."

En dat heeft effect omdat Erdogan weet dat de camera's van de wereldpers al draaien op het moment dat Poetin voor even moederziel alleen staat te wachten, benadrukt Van de Roer.

"Erdogan geeft Poetin een boodschap mee: de wereldorde is veranderd, en jij bent nu de verschoppeling van de internationale gemeenschap. Dat is het beeld dat blijft hangen, en de hele wereld heeft het gezien. Dat dit nota bene van de autocraat Erdogan komt, is voor Poetin extra vernederend", zegt hij. Sinds Erdogan in augustus 2014 president werd, heeft hij steeds meer macht naar zich toe getrokken. 

Bemiddelen in oorlogstijd

De twee leiders ontmoetten elkaar in Iran, dat in de hoofdstad Teheran een speciale top heeft opgetuigd. Officieel om met de Iraanse president Ebrahim Raisi te praten over de Syrische burgeroorlog, maar toch vooral ook over de oorlog in Oekraïne. Daarbij werpt Erdogan zichzelf op als bemiddelaar tussen het Westen en Rusland.

Hartog: "Voor het Kremlin was de top een kans om te laten zien dat Rusland meetelt in het Midden-Oosten. Samen met Iran liet het geen kans onbenut om het westerse bondgenootschap NAVO in een kwaad daglicht te zetten." 

De klok tikt

Daarbij is wel duidelijk geworden dat Iran de kant van Rusland heeft gekozen. Maar de wereld kijkt afwachtend toe welke positie de Turken innemen. Turkije is namelijk zelf lid van de NAVO. Maar in tegenstelling tot andere NAVO-leden zoals Amerika, het Verenigd Koninkrijk en ook Nederland, is Turkije nog wel 'on speaking terms' met Rusland.

Erdogan hoopt onder meer een oplossing te vinden voor de geblokkeerde graanexport uit Oekraïne, die vooral armere landen in de problemen brengt. Daar dreigt namelijk een hongersnood nu het graan dreigt weg te rotten in Oekraïense silo's. 

Hartog: "Poetin zou Erdogan hebben bedankt voor zijn bemiddeling. Hij zei dat hoewel nog niet alle geschillen zijn opgelost, er 'beweging' in de graankwestie zat. Het blijft vooralsnog gissen of er nu concrete afspraken worden gemaakt, of dat het lege woorden zijn, bedoeld om Erdogan te vleien. En dat terwijl de klok tikt."

BRON: RTLNieuws / Chris Koenis


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: RTLNieuws / Chris Koenis