• zaterdag 01 February 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ER WORDEN VOORLOPIG GEEN SURINAAMSE MILITAIREN NAAR HAÏTI GESTUURD

| united news | Door: Redactie

 “Er zijn geen Surinaamse militairen in Haïti”, zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse zaken, naar aanleiding van berichten op social media die het tegendeel beweren. “Al dat soort berichten zijn tendentieus en triest en het is betreurenswaardig dat men dit soort berichten de ether in gooit”, aldus de bewindsman.

Hij laat doorschemeren dat het overleg omtrent het sturen van een multilaterale veiligheidsmissie naar Haïti onder leiding van Kenia nog gaande is. Suriname heeft de intentie een kleine groep militairen en functionarissen beschikbaar te stellen. Maar dit kan pas nadat goed is be- en afgesproken welke rol de militairen zouden moeten vervullen.

“Dat traject moet nog bewandeld worden, en de mensen moeten ook nog getraind worden”, aldus minister Ramdin. Behalve dat er thans geen Surinaamse militairen in Haïti zijn, is ook duidelijk geworden dat er ook geen militairen van andere landen daar zijn als onderdeel van een veiligheidsmissie. Een eventuele, toekomstige multilaterale missie zal volgens de bewindsman zeer waarschijnlijk aanvankelijk bestaan uit Kenianen en Jamaicanen. Voor ons betekent dat heel duidelijk dat we nog niet daar participeren”, aldus de bewindsman.

De situatie in Haïti is zorgwekkend, heeft alle aandacht en geniet hoge prioriteit van de mede-Caricom lidstaten onder leiding van president Irfaan Ali.

In Haïti heerst er een groot volksoproer nadat ontevreden bendes aanvallen uitvoerden op verschillende belangrijke instanties. Criminele organisaties voeren in Haïti de boventoon met verregaande gevolgen waardoor het haast onmogelijk is voor de Haïtiaanse regering orde en rust te handhaven.”

Met verschillende regeringsleiders wordt frequent gecommuniceerd hierover. Minister Ramdin maakt bekend dat komende zaterdag er weer een overleg zal zijn op het niveau van regeringsleiders, waaraan president Chandrikapersad Santokhi ook mee zal doen.  “Wij zijn solidair met het Haïtiaanse volk dat al onder moeilijke omstandigheden leefde en het nu nog zwaarder heeft”.

Geweld en onrust:Bendes vechten om de controle over gebieden, wat leidt tot plunderingen, moorden, ontvoeringen en verkrachtingen.

Humanitaire crisis:Er is een tekort aan voedsel, water, brandstof en medicijnen.Cholera-uitbraak:Honderden mensen zijn ziek geworden en er zijn al tientallen doden.

Politieke impasse: Er is geen functionerende regering en er zijn geen verkiezingen gepland.

De internationale gemeenschap is bezorgd over de situatie en er wordt druk uitgeoefend op de Haïtiaanse leiders om een oplossing te vinden.

De Caricom-landen, hebben hun steun uitgesproken voor Haïti en zijn bereid om te helpen.

De volgende ontwikkelingen zijn relevant:

VN-Veiligheidsraad: De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie aangenomen die een wapenembargo en sancties tegen bendeleiders oplegt.

Mogelijke interventie: Er wordt gediscussieerd over een internationale interventie om de veiligheid te herstellen.

Hulpverlening:Internationale hulporganisaties proberen de humanitaire crisis te bestrijden.

De toekomst van Haïti is onzeker. Het is onduidelijk hoe lang de huidige crisis zal duren en hoe een oplossing eruit zal zien.

UNITEDNEWS|REGIO

 

 

| united news | Door: Redactie