• zondag 05 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Elsa zou tropische hitte naar Nederland kunnen brengen

| ANP | Door: Redactie

© ANP Elsa zou tropische hitte naar Nederland kunnen brengen

Elsa is vanaf Cuba op weg naar de kust van Florida. In de loop van volgende week arriveren de restanten van de dan afgezwakte tropische storm op de Atlantische Oceaan. Grote vraag is wat dit restje Elsa gaat doen. Blijft het geheel aan de westelijke kant van de oceaan of trekt het richting Europa en zwengelt ze bij ons een warme zuidelijke wind aan?

Volgens Weer.nl ligt er op de Atlantische Oceaan een enorm hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf het Caribisch gebied tot aan westelijk Europa. Rond dat hogedrukgebied waait bij ons momenteel

een vaak noordelijke wind. Daardoor kan het kwik nog niet verder omhoog. Nederland heeft tot op heden steeds vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar, en soms zitten we er net boven of juist onder. Om bij ons tot zomerse of tropische waarden te komen, hebben we een zuidelijke wind nodig die de hete lucht vanuit het zuiden noordwaarts blaast.

Restanten van een orkaan kunnen zoiets soms teweegbrengen zodra ze richting het Europese continent trekken. Volgens Weer.nl is het vaak gebeurd dat bij nadering van die restanten de warmte vanuit Zuid-Europa naar het noorden gestuwd werd, met uiteindelijk in

Nederland en de landen om ons heen hele hoge temperaturen. Het is de vraag of dit ook nu gaat gebeuren.

Reguliere depressie

Elsa lijkt net ten westen van Florida langs te trekken, dus nog boven het warme water van de Golf van Mexico. Eenmaal boven land zwakt het geheel af en trekt dan als reguliere depressie, maar met nog steeds veel wind en regen, over het zuidoosten van de Verenigde Staten, om vervolgens weer boven de Atlantische Oceaan te eindigen. Het systeem draait als het ware rondom dat eerdergenoemde hogedrukgebied naar het noorden tot noordoosten en zal boven het zeewater mogelijk weer iets actiever worden. Weermodellen kunnen moeilijk voorspellen wat er met de restanten van een orkaan of tropische storm gebeurt. De vraag is of de storm uiteindelijk weer voldoende activeert om het hogedrukgebied aan de kant te krijgen, of dat hij met een noordelijke koers langs de flanken ervan richting Groenland zal trekken.

Vooralsnog gaan de weermodellen voor de laatste optie. Het hogedrukgebied is dermate groot en sterk, dat het de restanten gemakkelijk tegenhoudt en ze langs de Canadese oostkust laat koersen richting Groenland. Het hogedrukgebied lijkt op basis van de huidige berekeningen van geen wijken te weten en daarmee zou bij ons die noordelijke wind blijven aanhouden. Dat resulteert uiteindelijk ook wel in aangename middagtemperaturen in onze omgeving, maar de echte warmte blijft daarmee uit.

Toch houdt Weer.nl een slag om de arm. Zoals eerder gezegd, hebben de verschillende weermodellen vaak enorme moeite met dit soort situaties, omdat deze gebieden vaak nog zeer omvangrijk zijn en omdat ze de circulatie in hun omgeving naar hun eigen hand kunnen zetten. Weermodellen kunnen daar, zo blijkt uit ervaring, lastig mee omgaan.

| ANP | Door: Redactie