• vrijdag 28 June 2024

EK 2024: Italië in achtste finales, Kroatië naar huis

| starnieuws | Door: Redactie

Luka Modrić (38) dolblij na het doelpunt waarmee hij de oudste doelpuntenmaker werd op een Europese eindronde. (Getty Images)

Kroatië en Italië delen de punten, waardoor de regerend kampioen naar de achtste finales is, terwijl Kroatië naar huis mag. Luka Modrić zette de Kroaten op voorsprong en werd daarmee de oudste doelpuntenmaker op een Europese eindronde. Voor zowel Kroatië als Italië

was het pompen of verzuipen. Hoewel Italië er iets beter voor stond met 3 punten en voldoende had aan een gelijkspel, mocht tegen Kroatië niet achterover geleund worden, omdat een misstap een vroeg vertrek van de kampioen tot gevolg zou hebben. Kroatië had uit 2 wedstrijden slechts 1 punt en moest winnen om een langer verblijf in Duitsland veilig te stellen. Na een aantrekkelijke eerste helft zochten partijen de kleedkamers op bij een 0-0 stand.

Beide landen lieten van meet af aan zien geen intenties te hebben, Duitsland zo vroeg al te verlaten. Het goed opgekomen publiek kreeg dus een

spannende wedstrijd voorgeschoteld. Over en weer werd het strafschopgebied van de tegenstander bestormd, maar de doelpunten bleven helaas uit. Na een kwartier spelen nam Italië het spel over en oefende een waar offensief uit op het Kroatische doel.

In de 27e minuut was verdediger Alessandro Bastoni het dichtst bij een doelpunt, maar zijn kopbal werd door doelman Dominik Livaković over het doel getipt. Hierna ontwaakte Kroatië en creëerde zelf ook een aantal gevaarlijke momenten voor het doel van Gianluigi Donnarumma, maar de Italiaanse verdediging hield stand.

In de 35e minuut testte Lorenzo Pellegrini doelman Livaković met een strak schot laag over de grond vanuit de tweede lijn, maar deze was bij de les. In de resterende 10 minuten van de eerste speelperiode werd het spel meer op het middenveld afgewerkt. Bij een brilstand gingen partijen de rust in.

Na de pauze gingen de Kroaten naarstig op zoek naar een beter resultaat. Er werd druk uitgeoefend op de Italiaanse verdediging en na strafbaar handsbal van de ingevallen Davide Frattesi, wees arbiter Danni Makkelie na enig beraad met de VAR, alsnog naar de witte stip. Luka Modrić belaste zich de strafschop, maar Donnaruma liet het leder niet door. In de daarop volgende aanval dwong de eveneens ingevallen Ante Budimir een redding af van Donnaruma, die het leder net voor de voeten van Modric plaatste. Dit keer was Modrić de baas en bracht zijn land op voorsprong: 1-0.

Nu was het de beurt aan de Italianen om achter de feiten aan te hollen. De regerende Europees kampioen opende een waar offensief op het Kroatische doel en het leek slechts een kwestie van tijd voordat zij het net zouden vinden. Na enkele wissels aan Kroatische zijde kwam er wat meer stabiliteit in deze ploeg, waardoor de Italianen teruggedrongen werden.

Geruime tijd zag het er naar uit dat Kroatie de regerende kampioen in de wachtkamer zou zetten, maar in de laatste minuut van de toegevoegde tijd, maakte Mattia Zaccagni het doelpunt van Modrić ongedaan en bezorgde Italië een plek in de achtste finales, terwijl het toernooi voor de Kroaten afgelopen is.