• Het laatste nieuws uit Suriname

EK 2024: Albanië haalt in extremis nog puntje tegen Kroatië

| starnieuws | Door: Redactie

Qazim Laci opent al vroeg de score voor Albanië in de tweede speelronde in groep B. Kroatië moet achtervolgen. (Getty Images)

In de tweede speelronde in groep B staan Kroatië en Albanië voor het eerst in welke competitie dan ook tegen over elkaar. Beide hebben hun eerste wedstrijd verloren. Albanië scoorde met 23 seconden het snelste doelpunt ooit op een EK.
Ze verloren tegen Italië met 1-2, terwijl Kroatië verloor tegen Spanje met 0-3. Voor de Kroaten is het dus erop of eronder. Partijen houden elkaar in balans met 2-2.
Albanië doet het opnieuw. Ze scoorden snel tegen Italië en doen het nu ook tegen Kroatië. Een voorzet komt binnen vanaf de rechterflank en Qazim Laci (Sparta Praag) komt tussen twee Kroatische spelers in en kopt in het net. Het is een moment dat doelman Dominik Livakovic niet meer wil zien. De kopbal was dicht bij hem, maar de bal kronkelde in het net, ondanks dat Livakovic hem probeerde weg te scheppen.Modric
en co. in de problemen, want een nul op zes kunnen ze zich echt niet permitteren. 11 minuten in het spel en ze hebben een doelpunt tegen zich.Dominik Livakovic had beter zijn best moeten doen om het doel van Albanië te redden, maar heeft met een prima stop de stand op 0-1 gehouden. Hij ontneemt de Albaniers een gouden kans om de stand naar 2-0 te tillen. Luka Modric gaf de bal weg toen hij probeerde een pass door een strak middenveld van Albanië op tempo te counteren.De bal wordt in de voeten van Kristjan Asllani gespeeld en hij boort hem de eerste keer met rechts naar het doel, maar Livakovic had de hoek goed afgesloten en blokkeerde de krachtige inzet.De eerste helft is voor Albanië waar zij genoeg kansen hebben gecreëerd. Kroatië moet nog in het spel komen. Ze lijken gefrustreerd. Albanie staat op de 65e plaats van de wereldvoetballijst en Kroatië op de 10e.In de tweede helft komen de Kroaten beter in het spel na wissels. Ze blijven komen en aandringen op de gelijkmaker en in de 73e minuut is het zover. De bal valt op Andrej Kramaric en de ex-Leicester-man schiet de bal door de benen van Elseid Hysaj en in de benedenhoek en zet doelman Thomas Strakosha op de verkeerde been. Kramaric die vandaag 33 jaar is geworden, is pas de derde speler die op zijn verjaardag scoort op het EK, na Jean-Francois Domergue en Wesley Sneijder.En ineens staat Kroatië voor. Twee doelpunten in drie minuten. Van één achterstand naar 2-1 in korte tijd. Invaller Mario Pasalic speelt een grote rol als hij via de linkerkant van het strafschopgebied komt, de bal levend houdt en terugtrekt. Er komt een schot binnen, maar de bal ketst af op de ongelukkige Klaus Gjasula, hij weet er niets van maar de bal stuitert van hem af en levert een eigen doelpunt op.Het geluid in het Volksparkstadion is ongelooflijk oorverdovend.

Kroatië was in de eerste helft zo zwak, maar heeft deze tweede helft gedomineerd. Voor het tweede duel op rij staat Albanië van 1-0 naar 2-1 achter, net als in hun eerste wedstrijd tegen Italië op zaterdag.

Van het eigen doelpunt wist hij nog niet veel, maar Klaus Gjasula redt Albanië laat in blessuretijd (95').Hij staat in het midden van het strafschopgebied en loopt uit op een voorzet, behoudt zijn kalmte, staat opzij en strijkt een lage finish voorbij Dominik Livakovic.Verrukking voor Albanië, Kroatië blijft radeloos achter.