• zaterdag 27 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Eerste partij van 400 melkkoeien uit Brazilië in april verwacht

| dagblad suriname | Door: Redactie

De eerste partij van 400 melkkoeien uit Brazilië wordt in april volgend jaar in Suriname verwacht. Na een quarantaineperiode is het de bedoeling dat de dieren onder melkveehouders zullen worden gedistribueerd.

Er is te Dirkshoop in het district Saramacca een quarantainefaciliteit opgezet waar de dieren enige tijd gehouden zullen worden. Nadat de quarantainefaciliteit door Braziliaanse veeteeltautoriteiten goed is bevonden, zal een aanvang worden gemaakt met de verscheping van de koeien. In totaal zullen 1.500 melkkoeien uit Brazilie worden geïmporteerd. 

De koeien zijn van het runderras Gyr, die volgens deskundigen geschikt zijn voor Surinaamse omstandigheden. 

De import van melkkoeien is onderdeel van het

plan van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) om in het kader van de voedselzekerheid de melkproductie in Suriname een flinke duw in de rug te geven. Binnen dit project zal ook goed genetisch materiaal van slachtrunderen en kleine herkauwers (schapen) geïmporteerd worden voor fokdoeleinden. 

Behalve Barbados heeft ook Trinidad aangegeven grote behoefte te hebben aan vlees van runderen en kleine herkauwers. Het groter plaatje van LVV is om van Suriname een hub te maken voor vleesproductie en daarmee de Caricom-markt te bedienen.

Met de import van de 1.500 melkkoeien uit Brazilië zal uiteindelijk elke boer over 10 tot 12

melkkoeien kunnen beschikken. Er zijn circa 137 actieve melkboeren in Suriname. De koeien zullen zonder winstoogmerk aan boeren worden verkocht.

De Gyr is een goed runderras, en de melkkoeien ervan kunnen onder ideale omstandigheden makkelijk 40 tot 50 liter melk per dag produceren. De huidige melkkoe in Suriname haalt dagelijks gemiddeld 10 tot 15 liter. 

De consumptiebehoefte aan melk in Suriname bedraagt jaarlijks rond de 7 miljoen liter. Lokaal wordt jaarlijks circa 2 miljoen liter produceerd. Het verschil van 5 miljoen liter wordt gedekt middels geimporteerde melkpoeder. Door gebrek aan stimulerende maatregelen in de achterliggende jaren zijdens de overheid naar de melkveesector toe, hebben veel  boeren de melkproductie de rug gekeerd. Nog slechts ongeveer 137 melkboeren leveren dagelijks rauwe melk aan de Melkcentrale Paramaribo. Met voldoende lokale melkproductie zal de afhankelijkheid van de dure melkpoeder aanzienlijk minder zijn. 

SS

| dagblad suriname | Door: Redactie