• zondag 24 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

“Eens per jaar een algehele of nierencheck-up”

| suriname herald | Door: Redactie

“Laten we allemaal letten op onze voeding: niet te veel zout gebruiken. Laten we genoeg drinken. En één keer per jaar je nieren checken of een algehele check-up doen. Ik denk dat we dan minder dialysepatiënten gaan hebben, als we dat onder controle hebben”, zegt Aivara Pinas, dialyseverpleegkundige van het dialysecentrum Diapura, in het kader van Wereld Nierendag op 11 maart.

Op deze dag herdenkt Diapura ook het feit dat ze elf jaar geleden officieel werd opgericht. Waar dialysepatiënten het doorgaans al niet makkelijk hebben, heeft de coronacrisis zaken nóg moeilijker gemaakt. De patiënten houden zich wel aan de regels, maar

vanwege COVID-19 moeten ze nu eerst gescreend worden voordat ze het dialysecentrum binnen mogen. “We doen onze best en de patiënten doen ook hun best. Maar het is niet gemakkelijk”, erkent Pinas. 

Hoge kosten
Het dialyseproces kost heel veel geld, zegt de arts Roy Mohan desgevraagd, per keer zo’n SRD 1.100 zonder medicatie erbij. Vaak genoeg moeten patiënten één tot drie keer per week dialyseren en een heleboel hebben dat geld niet voor een dialysebehandeling. “We hebben nu iets boven de 800 dialysepatiënten, dan kan je dus nagaan: als een patiënt per keer SRD 1.100 moet betalen, dan heb je 52

weken in een jaar maal drie keer die SRD 1.100.” 

Mohan merkt verder op dat het essentieel is voor dialysepatiënten om hun shunt of katheter goed te onderhouden. 

Verschillende oorzaken
Nierproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste zijn complicaties bij diabetes (suikerziekte) en hypertensie (hoge bloeddruk). Maar ook niet-traditionele risicofactoren zoals nierstenen leiden steeds vaker tot nierschade. Bewust minder zout eten, meer bewegen, het gebruik van alcohol en tabak beperken en gevarieerd eten kunnen allemaal helpen om mogelijke nierschade te voorkomen. 

Volgens Garry Chin Jen Sem, assistant-manager van Pharmport, kunnen herbale middelen ook een belangrijk hulpmiddel zijn. 

Herbale middelen
“Herbale producten zijn niets anders dan producten die al langer dan duizend jaar bestaan en allemaal zijn gebruikt door onze voorouders. Zij zochten planten die een goede werking zouden hebben op de gezondheid van de mens. En hebben planten ontdekt die een bepaalde functie hebben, die vandaag de dag bewezen is door de wetenschap. 

Bijvoorbeeld de kattensnor. Als je die inneemt, er een thee van trekt of de bladeren ervan mocht nuttigen, dan krijg je stoffen binnen die ervoor zorgen dat je veel meer gaat plassen”, aldus Chin Jen Sem.

| suriname herald | Door: Redactie