ECONOOM SLAAT ALARM “GROOTSTE VIJAND VAN DE AMERIKAANSE DOLLAR”: ” IS HET AMERIKAANSE MINISTERIE VAN FINANCIËN”.
| united news | Door: Redactie
China en Maleisië blazen decennia oud beleid nieuw leven in om afhankelijkheid van Amerikaanse dollar en IMF te verminderen
China en Maleisië hebben vorige week tijdens een ontmoeting tussen de Maleisische premier Anwar Ibrahim en de Chinese leider Xi Jinping een decennia oud voorstel nieuw leven ingeblazen om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen. Het opnieuw opgedoken Aziatisch Monetair Fonds zou ook de afhankelijkheid van het Internationaal Monetair Fonds verminderen. Econoom en “Currency Wars”-auteur Jim Rickards waarschuwde dat China weliswaar probeert de macht van de dollar te verminderen, maar dat de “grootste vijand” van de Amerikaanse dollar afkomstig is
Foto: Het Amerikaanse ministerie van Financiën
China en Maleisië blazen decennia oud beleid nieuw leven in om afhankelijkheid van Amerikaanse dollar en IMF te verminderen
China en Maleisië hebben vorige week tijdens een ontmoeting tussen de Maleisische premier Anwar Ibrahim en de Chinese leider Xi Jinping een decennia oud voorstel nieuw leven ingeblazen om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen. Het opnieuw opgedoken Aziatisch Monetair Fonds zou ook de afhankelijkheid van het Internationaal Monetair Fonds verminderen. Econoom en “Currency Wars”-auteur Jim Rickards waarschuwde dat China weliswaar probeert de macht van de dollar
Rickards maakte een onderscheid tussen betalingsvaluta en reservemunt, waarbij hij opmerkte dat veel landen die de Amerikaanse dollar dumpen, te maken hebben met betalingen. De “grotere bedreiging” voor de Amerikaanse dollar, waarschuwde Rickards, is een vervanging van de reservemunt. “Een reservemunt is iets anders. Ten eerste is dat de spaarrekening van een land. Landen hebben niet echt de beschikking over de munt,” zei hij. Hoewel inspanningen om een betaalvaluta te vervangen de dollar bedreigen, schetste Rickards hoe het Amerikaanse ministerie van Financiën de grootste bedreiging vormt voor de dollar als reservemunt.
“De grootste vijand van de dollar als reservemunt zijn niet die landen die willen handelen in hun eigen munt, maar het is het Amerikaanse ministerie van Financiën”, aldus Rickards.
“Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft de dollar bewapend, de reserves van de Centrale Bank van Rusland bevroren en andere landen die om zich heen kijken en zeggen: ‘Hé, wat als ze het niet leuk vinden wat ik heb gedaan? Wat als mijn beleid ze niet bevalt, gaan ze mijn reserves ook bevriezen? Als men zegt dat men af wil van de dollar als reservemunt, dan is het enige echt goede alternatief tegoeden omzetten in goud.” Het initiatief van China om de dollar als betaalvaluta te vervangen is nog steeds een grote bedreiging voor de Amerikaanse munt. Betaalvaluta, legde Rickards uit, is de valuta waartoe voor een specifieke transactie wordt besloten goederen te verhandelen en of diensten te verrichten en “dat kan bijna van alles zijn”.
“U geeft mij de goederen, ik geef u de valuta. Dat is de betalingsvaluta. En daar gaan al die deals over. De dollar wordt van alle kanten aangevallen. Mensen zoeken vervangende betaalmiddelen.” Xi vertelde Ibrahim vorige week tijdens een forum in Hainan, China, dat hij openstaat voor besprekingen over het Aziatisch Monetair Fonds. “Toen ik een ontmoeting had met president Xi Jinping zei hij onmiddellijk: ‘Ik verwijs naar het voorstel van Anwar over het Aziatisch Monetair Fonds’, en hij stond open voor besprekingen”, zei Anwar, minister van Financiën, dinsdag tegen het Maleisische parlement. “Er is geen reden voor Maleisië om afhankelijk te blijven van de dollar,” voegde hij eraan toe.
Anwar zei dat hij tijdens zijn eerste periode als minister van Financiën in de jaren negentig de oprichting van een Aziatisch Monetair Fonds in de ijskast had gezet. Destijds kreeg het idee geen ingang omdat de Amerikaanse dollar nog steeds als sterk werd beschouwd. Maleisië sluit zich aan bij een groot aantal landen die met China samenwerken om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen. Onlangs sloten China en Brazilië een overeenkomst om bij handelstransacties de Amerikaanse dollar te dumpen ten gunste van hun eigen valuta. China is de grootste handelspartner van Brazilië, goed voor meer dan een vijfde van alle invoer, gevolgd door de Verenigde Staten, volgens de laatste cijfers. China is ook de grootste exportmarkt van Brazilië, goed voor meer dan een derde van alle export.
Ook De Saoedi’s doen nu aan bilaterale handel in de eigen munt en kopen olie op van China en accepteren dan de yuan. Rusland op haar beurt, koopt industrieproducten van China, en zij accepteren dan de roebel, enz. Dat is eigenlijk heel gemakkelijk zaken doen omdat het rechtstreeks is. Je kunt het zien als baseballkaarten of flessendoppen die we gebruikten, zoals we het deden toen we kinderen waren. Het is gewoon een manier om de score bij te houden en dat is een bedreiging voor de dollar,” verklaarde Rickards.
GEO-ECONOMIE | foxnews.com
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| united news | Door: Redactie