• vrijdag 08 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EBS-bond OWOS op pad met petities

| dagblad suriname | Door: Redactie

De bond bij de EBS, Ogane Werknemers Organisatie Suriname (OWOS), was deze week dagelijks in het nieuws, omdat zij besloot tot een massale staking en dat niet vanwege een algemeen arbeidsgeschil, maar vanwege een geschil tussen haar eigen bondsvoorzitter Marciano Hellings en de EBS-directie. Hellings was om voor de directie moverende redenen op staande voet ontslagen en dat zinde de bond niet, die meteen een algemene ledenvergadering uitriep met als uitkomst lamlegging van het staatsbedrijf. 

Hierop stapte de EBS-directie naar de Kort Gedingrechter die haar in het gelijk stelde en de OWOS opriep om de actie meteen op te heffen. De

bond gaf daar min of meer gehoor aan, maar de leden zijn niet aan het werk gegaan. De OWOS eist dat het ontslag van Hellings ongedaan wordt gemaakt.

Vervolgens besloot de bond haar eisen kracht bij te zetten door met petities op pad te gaan woensdag en donderdag in de vergeefse hoop dat die velletjes papier zouden kunnen leiden tot het inwilligen van de daarin gestelde eisen. 

Het was woensdag 15 mei eerst de beurt aan vicepresident Ronnie Brunswijk die een vertegenwoordiging van de OWOS voor de deur van zijn Kabinet zag opdoemen. Brunswijk nam de petitie zelf in ontvangst. Hij deed

een beroep op de groep om zaken niet complexer te maken. “Problemen zijn er om opgelost te worden”, sprak de vicepresident diplomatiek.

In de petitie wordt onder meer geëist dat het ontslag van bondsvoorzitter Marciano Hellings per direct wordt teruggedraaid. Ook wordt geëist dat het totale EBS-directieteam wordt vervangen.

De vicepresident beloofde de petitie te zullen behandelen binnen de vergadering van de Raad van Ministers.

De volgende dag, donderdag 16 mei, wandelde de OWOS met een petitie naar De Nationale Assemblée (DNA). De petitie werd door Assembleevoorzitter Marinus Bee in ontvangst genomen.

In die petitie is onder andere opgenomen dat:

1. De lonen van het personeel al enkele jaren sterk gedevalueerd zijn.

2. Dat de ingezette transformatie/transitie van de EBS al enkele jaren duurt, zonder dat er zicht is op een eindpunt en de directie nagenoeg niet communiceert hierover met het personeel en geen concreet antwoord kan geven op de vragen van het OWOS-bestuur.

3. Er al twaalf jaar geen uitvoering is gegeven aan het oordeel van de bemiddelingsraad met betrekking tot de implementatie van een nieuw loonstructuur.

4. Het wensenpakket met betrekking tot het aangaan van een nieuwe cao reeds is ingediend aangezien de cao al vier maanden is geëxpireerd.

5. De directie van EBS fundamentele mensenrechten waaronder de vrijheid van meningsuiting aantast.

6. Het geduld van de leden is opgeraakt en voor hen is de maat vol.

“Wat we willen is rust en aan tafel zitten om te geraken tot oplossing van de problemen. Vanaf dag één hebben we de zaak vanuit een afstand gevolgd. Er is telefonisch contact opgenomen met de leiding van de EBS en de regering en we gaan het blijven volgen”, liet Bee de vertegenwoordigers van de bond weten. Hij riep partijen op zich coöperatief op te stellen en met dialoog dit probleem op te lossen.

Ook is de kwestie Marciano Hellings in de petitie aan de Assemblee opgenomen. De inhoud van die petitie lijkt echter vooral betrekking te hebben op diverse langlopende arbeids issues, zoals het niet uitvoeren van een nieuwe loonstructuur en het maar niet vlotten van de cao-onderhandelingen.

Relatie op scherp

Het recente handelen van de OWOS heeft de relatie van haar met de EBS-directie op scherp gezet. Nu de Kort Gedingrechter heeft uitgesproken, dat het EBS-personeel weer de werkzaamheden moet hervatten, beweert de bond gehoor te geven aan de uitspraak in Kort Geding. Beweert, omdat zij onder het mom van het houden van ledenvergaderingen haar leden niet laat werken. Het lijkt nu wachten te zijn op een nieuw Kort Geding van de EBS-directie tegen de bond.

PK

| dagblad suriname | Door: Redactie