• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Drukke Archiefweek bij het Nationaal Archief Suriname

| dagblad suriname | Door: Redactie

De Archiefweek is afgelopen maandag van start gegaan in Suriname, een jaarlijks evenement dat aandacht besteedt aan archieven en het belang van archivering. In het Nationaal Archief Suriname vond de opening plaats, waar verschillende activiteiten worden georganiseerd om het belang van archieven onder de aandacht te brengen.

Bij de opening waren er twee groepen van bezoekers die zich geregistreerd hadden om een rondleiding te krijgen van de secties die het Nationaal Archief Suriname te bieden heeft. De bezoekers waren erg enthousiast over de verschillende secties met hun doelstellingen, die werden gepresenteerd door de archivarismedewerkers zoals bij de studiezaal en de secties

Selectie en Acquisitie – Film, Video en Audio – Restauratie, Conservering en Verpakking – Microverfilming en de sectie Ontsluiting.

Andere activiteiten zijn workshops en lezingen van verschillende bekende personen. Ook wordt de film “Oema Foe Sranan” vertoond en zijn er tentoonstellingen van historische documenten, lezingen over het belang van archivering en rondleidingen door de archieven. 

Reacties van de bezoekers zijn positief, en velen geven aan dat ze het belang van archieven nu beter begrijpen en meer waardering hebben gekregen voor het werk van archivarissen. Een bezoeker zei: “Ik wist niet dat archieven zo een rijke bron van informatie kunnen zijn. Ik ben

blij dat ik nu meer inzicht heb gekregen in het belang van archieven voor het behoud van ons cultureel erfgoed.”

De Archiefweek in Suriname belooft een succesvol evenement te worden en zal bijdragen aan een grotere waardering voor archieven en het belang van archivering voor het behoud van cultureel erfgoed.

Het doel van het Nationaal Archief is om het nationaal geheugen te bewaren en toegankelijk te maken voor het publiek, met als hoofddoel het bewustzijn van de geschiedenis en het erfgoed te vergroten. Dit houdt in dat het archief zich richt op het verzamelen, behouden, beheren en beschikbaar stellen van archieven, documenten en informatie met betrekking tot de geschiedenis en het erfgoed van het land. Dit wordt gedaan om onderzoek, educatie en cultuur te bevorderen, met als specifiek doel om de samenleving en met name jongeren bewust te maken van de kennis en lessen die kunnen worden geleerd uit het verleden.

CS

| dagblad suriname | Door: Redactie