• maandag 13 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

DRIJVENDE MARKT OP CURAÇAO HERLEEFT NA HEROPENING VAN DE GRENS MET VENEZUELA

| united news | Door: Redactie

Foto: De drijvende markt op Curaçao | Bron: KDHnews.com | Foto bron: topmakelaarcuracao.com

Al vier generaties lang reist de familie Cordero regelmatig vanuit Venezuela naar het eiland Curaçao om hun fruit en groenten te verkopen op de pittoreske “drijvende” markt van Willemstad.

Hun inkomstenbron werd abrupt afgesneden toen Caracas in 2019 zijn maritieme en luchtgrens met Curaçao sloot in een diplomatiek geschil. Vorig jaar heropend, komt de markt langzaam weer tot leven.

“De heropening was erg goed nieuws voor iedereen, voor zowel Venezolanen als Curaçaoënaars, omdat het een bron van inkomsten is voor iedereen,” zei de 32-jarige Rene Cordero, wiens vader, grootvader en

overgrootvader allemaal goederen verkochten op de markt. Zijn vader, Ramon, reisde voor het eerst naar het autonome Nederlandse Caribische eiland Curaçao toen hij 16 was, met zijn vader.

Caracas stopte met lucht- en zeevervoer naar Curaçao te midden van een internationale ruzie na de herverkiezing van president Nicolas Maduro in 2018, verkiezingen die wijdverspreid werden veroordeeld als noch vrij noch eerlijk.

Curaçao ontving destijds voedsel en medicijnen die door de Verenigde Staten werden gestuurd als “humanitaire hulp” op verzoek van oppositieleider Juan Guaido, destijds erkend als de facto leider van Venezuela door het Witte Huis in een mislukte poging om Maduro te

verdrijven. In april vorig jaar kwamen de regeringen van beide landen overeen de grenzen te heropenen, en daarmee ook de markt die er bestaat, sinds 1918.

De stands worden altijd gerund door Venezolanen die ongeveer twee maanden in Willemstad, de hoofdstad van het eiland, verblijven voordat ze naar huis terugkeren om vervangen te worden door anderen.

“Het was erg moeilijk,” zei Cordero over de sluiting van de markt, die op het land staat maar wordt omschreven als “drijvend” omdat de verkopers allemaal arriveren op kleine boten die naast hun stands zijn aangemeerd.

In de tijd dat het gesloten was, probeerden Rene en zijn vader het in de Verenigde Staten te maken op zoek naar een alternatief inkomen. Na zeven landen te hebben doorkruist, werden ze echter gedwongen terug te keren naar Venezuela vanwege een aanscherping van het Amerikaanse immigratiebeleid.

De economie van het ooit eens rijke Venezuela is in zeer slechte staat, met een daling van het BBP met 80 procent in een decennium, waardoor meer dan zeven miljoen mensen zijn geëmigreerd. Tussen 2010 en 2019 hadden Venezuela en de drie eilanden van de naburige archipel van Curaçao, Aruba en Bonaire een gemiddelde handelsuitwisseling van tussen de 200 en 300 miljoen dollar per jaar.

Een groot deel van het inkomen van de verkopers komt van passerende cruiseschepen. Vorig jaar verwelkomde Curaçao met zijn turquoise wateren meer dan 500.000 bezoekers, volgens het toeristenbureau van het eiland met 150.000 inwoners.

‘Alles is vers’

De zon is nog niet op als Rene Cordero zijn kraam opzet. Het is een reis van acht uur naar Curaçao op de boot van de familie: de Francisca I, van La Vela de Coro in het noorden van Venezuela. “De prijzen hier zijn beter dan in de supermarkt, en alles is vers,” zei lokale klant Carlos Veris.

Toch is de markt nog niet helemaal terug zoals hij ooit was. Van de dertig of zo kleine Venezolaanse boten die vroeger de markt vanuit zee bevoorraadden, maken er vandaag de dag slechts zes de reis. Een plaquette die in 2007 is opgehangen door de olieraffinaderij van Willemstad, viert de markt als “een symbool van meer dan een eeuw van broederschap tussen de twee volkeren.”

REGIO

 

 

 

| united news | Door: Redactie