• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Drie mannen veroordeeld voor moord misdaadverslaggever De Vries

| starnieuws | Door: Redactie

De moord in 2021 op de spraakmakende misdaadverslaggever Peter R de Vries die bekend stond om het blootleggen van de onderwereld, had Nederland in shock gebracht. (Foto: AP)

Een rechtbank in Nederland heeft drie mannen tot 28 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor hun rol in de moord op de prominente misdaadverslaggever Peter R de Vries, bijna drie jaar geleden.De man die De
Vries op 6 juli 2021 in een drukke Amsterdamse straat neerschoot, en een ander die de vluchtauto bestuurde, kregen woensdag gevangenisstraffen van 28 jaar. Een andere man die de moord organiseerde, werd veroordeeld tot 26 jaar en een maand. Aanklagers hadden levenslange gevangenisstraffen tegen hen geëist.De Vries (64) stierf negen dagen nadat hij was neergeschoten aan zijn verwondingen. De moord bracht Nederland in shock en gaf aanleiding tot bezorgdheid over het vermogen van de onderwereld om een ​​spraakmakende publieke figuur te elimineren die als een bedreiging werd beschouwd.

Koning Willem-Alexander noemde het neerschieten van De Vries "een aanval op de journalistiek,
de hoeksteen van onze rechtsstaat en dus ook een aanval op de rechtsstaat".In totaal werden negen mannen aangeklaagd in verband met de moord. Drie van hen werden veroordeeld wegens medeplichtigheid en kregen straffen variërend van 10 tot 14 jaar gevangenisstraf. Eén man werd veroordeeld wegens drugsbezit, maar werd vrijgesproken van medeplichtigheid aan de moord. Hij werd veroordeeld tot vier weken gevangenisstraf.De volledige namen van de verdachten zijn in lijn met de Nederlandse privacyregelgeving niet vrijgegeven.De Vries was een vaste talkshowgast die geen blad voor de mond nam. Hij stond bekend om zijn televisieprogramma's, waarin hij vaak samenwerkte met de families van slachtoffers en onvermoeibaar onopgeloste zaken nastreefde. Hij had in verband met zijn werk bedreigingen uit de onderwereld ontvangen.De verslaggever kreeg wereldwijde aandacht met zijn onderzoekswerk rond de verdwijning van de Amerikaanse staatsburger Natalee Holloway op Aruba in 2005, waarvoor hij een International Emmy Award won.Op het moment van zijn moord trad De Vries op als adviseur van een verdachte die staatsgetuige was geworden in het proces tegen Ridouan Taghi, die eerder dit jaar tot levenslang werd veroordeeld wegens moord en drugshandel.De advocaat van de staatsgetuige, Derk Wiersum, werd in 2019 voor zijn woning in Amsterdam doodgeschoten.Dat jaar nam Taghi de ongebruikelijke stap om een ​​openbare verklaring af te leggen waarin hij berichten ontkende dat hij had gedreigd De Vries te laten vermoorden.Aanklagers in de zaak-de Vries zeiden dat ze ervan overtuigd waren dat Taghi de Poolse mannen opdracht had gegeven de moord te organiseren, maar dat Taghi geen deel uitmaakte van het proces.De rechtbank zei daarom geen verband te kunnen leggen tussen de moord op De Vries en zijn rol als adviseur van de staatsgetuige.

| starnieuws | Door: Redactie