• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Dokter Mohan: “Probleem bij het AZP ligt niet bij de directie”

| suriname herald | Door: Redactie

Het probleem bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) ligt niet bij de directie, maar de regering, laat Shoba Mohan, die de artsen van het AZP vertegenwoordigt weten. De artsen en de bond zijn in zee gegaan, omdat ze een gezamenlijk doel nastreven namelijk de loonreeks. Zo legt ze uit dat de bond en artsen met de directie al een aangepaste loonreeks zijn overeengekomen.

Ook de Raad van Commissarissen heeft die goedgekeurd. De bal ligt allang bij de regering, in deze de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, die uitvoering aan moet geven. Mohan benadrukt dat het bij de regering schort en niet

bij de directie van het AZP. De directie kan volgens haar er niets aan doen als verpleegkundigen en artsen wegtrekken, omdat ze niet tevreden zijn over de salarissen. 

“Alles dat de directie heeft kunnen doen, wat in hun macht was, hebben ze gedaan”, laat ze weten. Er zijn zelfs toelages uitgekeerd, maar uiteindelijk kan de directie geen toelages blijven geven als ze geen geld heeft daarvoor. 

Er moet volgens Mohan een structurele oplossing komen. Als dat niet gebeurt, gaat het alleen veel erger worden met de gezondheidszorg, in deze de zorg bij het AZP. Mohan is als arts zelf werkzaam op de

afdeling Nierdialyse. Het is geen nieuwigheid dat er een tekort is aan krachten in de gezondheidszorg. 

De situatie is nu van dien aard dat de artsen en verpleegkundigen het hoofd niet meer boven water kunnen houden met de almaar stijgende prijzen in de winkels, nutsvoorzieningen en benzine. De zorg in een ziekenhuis is niet alleen afhankelijk van artsen en verpleegkundigen, benadrukt Mohan, het is een ketenzorg.

Mohan voert verder aan dat de directie van het AZP een aangepaste loonreeks niet kan uitkeren zonder goedkeuring vanuit de Raad van Ministers en waarbij de nodige gelden worden vrijgemaakt. “De directie kan ons niet uit FISO halen, die is daartoe niet bevoegd”, zegt Mohan. 

Er zijn afspraken gemaakt met de clusterministers. Zo is op 24 juli overeengekomen dat er commissies zouden worden ingesteld. Echter wanneer commissiemeetings gehouden moeten worden over loonreeksbesprekingen, zegt de Volksgezondheidsminister af. “Je kan de loonreeks niet bespreken, want die wordt ieder keer uitgesteld”, zegt ze.

De situatie is ernstig, want in de tweede week van de maand hebben verpleegkundigen geen benzine meer om aan het werk te gaan. Een verpleegkundige heeft daadwerkelijk een eed afgelegd, beaamt Mohan. Ze vraagt zich echter af hoe de verpleegkundigen hun werk kunnen doen als ze niet eens aan het werk kunnen vanwege de lage salariëring en ze niets overhouden. 

“Kom de verpleegkundigen bijvoorbeeld tegemoet door twee volle tanken te geven aan hen. Bedenk alternatieven zoals het binden aan een contract middels het geven van een stuk perceel aan personeel om ze zodoende te houden in de zorg. Er zijn manieren om de krachten hier te houden, maar je moet willen”, zegt Mohan.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie