• woensdag 25 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Doekhie: “Ik zou die hoofdinspecteurs allang opsluiten”

| sun.sr | Door: Redactie

Foto; Gewezen DNA-lid Rachied Doekhie

‘Demonstreren mag, maar dit moet binnen het wettelijk kader geschieden. Personen die een eed hebben afgezworen om zich ten dienste te stellen van de natie en deze ook te beschermen, kunnen niet op straat opruiend bezig zijn en staan schreeuwen ‘we gaan de heat opvoeren.’ Oud-burgervader en volksvertegenwoordiger uit Nickerie, Rachied Doekhie, houdt de taferelen die zich meer dan een week voordoen, in de gaten. In gesprek met SUN schuift hij zijn kritische kanttekeningen niet onder stoelen en banken.

‘Als ik president was, had ik ze persoonlijk de gevangenis ingezet. Je bent hoofdinspecteur van politie, dan ga

je staan schreeuwen, opruien en zeggen we gaan de ‘heat’ opvoeren. Dat is toch de grootste rotzooi. Het volk heeft de president daar geplaatst,’ verduidelijkt de gewezen volksvertegenwoordiger. Hij wijst ook op het volgende: ‘Van waar ga je gratis benzine halen, stroom halen. Waar krijg je dat in de wereld, we willen dit hebben, we willen dat. Hoe ga je de prijzen omlaag krijgen wanneer je alleen buitenlandse bruine bonen, zoutvlees en geweldige dingen wilt eten. Die dingen zijn niet gratis. Ga tilapia eten, dat is even voedzaam en lekkerder.’

Gronden intrekken kan niet, geen wettelijk kader

Dat de president gezwicht zou

zijn voor één van de eisen van de actievoerders en aangegeven heeft de gronden van het Sabakuproject in te trekken, er zou geen wettelijke grondslag bestaan om zulks te doen. Volgens Doekhie wordt hiermee juist bandeloosheid en anarchie gecreëerd. ‘Dan komt er morgen een andere president en gaat ook gronden beginnen in te trekken wanneer actievoerenden dat als eis willen. Is het hek van de dam.’

De oud-burgervader wijst erop dat de president degelijk rekening dient te houden met al deze aspecten. Volgens de Grondwet is de minister van Grondzaken en Bosbeleid (GBB) de enige bevoegde instantie voor het verstrekken van percelen aan burgers. Indien een persoon zijn grondtoewijzing heeft gekregen, heeft aanvaard, een beschikking heeft ontvangen en heeft voldaan aan al de eisen, is terugtrekken van dit stuk perceel onmogelijk.   

Doekhie is er benieuwd naar wat wordt bedoeld met het volgende, dat als standpunt wordt gehanteerd: ‘Percelen die niet op een correcte wijze zijn uitgegeven. Hierop zegt hij het volgende: ‘Mijn gunst, het is geen baba Sjorie van de straat die heeft  getekend voor uitgifte. Maar een minister van zijn kabinet waar hij de president van is, heeft de percelen uitgegeven.’ De gewezen volksvertegenwoordiger dikt eveneens aan dat nergens in de wetgeving staat aangegeven dat een burger niet meer dan 1 perceel mag hebben.   

Asha Bhagwat

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie