DODENTAL BRANDEN LOS ANGELES STIJGT NAAR ELF, AUTORITEITEN ROEPEN NOODTOESTAND UIT
| united news | Door: Redactie
Bron: Het Parool.
Het aantal doden bij de bosbranden rond Los Angeles is opgelopen tot elf. Dat melden Amerikaanse media.
Autoriteiten vrezen dat het dodental nog kan oplopen en hebben een gezondheidsnoodtoestand uitgeroepen vanwege grote hoeveelheden rook, as en fijnstof. De slachtoffers kwamen allen woensdag of donderdag om het leven. Zeker zes mensen stierven in de Eaton-brand in de buurt van Pasadena.
De Palisades-brand, de grootste van de branden, eiste zeker vijf slachtoffers. Van alle branden zijn er slechts twee ‘grotendeels onder controle’: de Hurst-brand en de Lidia-brand, zo zegt de brandweer. De Palisades-brand en de Eaton-brand zijn voor respectievelijk 8 en 3
Gezondheidsnoodtoestand
Zaterdag riepen de lokale autoriteiten de gezondheidsnoodtoestand uit vanwege de grote hoeveelheden rook, as en fijnstof die de branden veroorzaken. De gemeente stelt onder meer dat ramen en deuren gesloten moeten blijven bij rookontwikkeling in de buurt. Panden moeten binnen schoon zijn en mensen die de straat op moeten, worden geadviseerd een mondkapje te dragen.
Het is ook verboden machines in de tuin te gebruiken, met name bladblazers waarmee de verspreiding van as nog erger wordt. Er wordt gevreesd dat de luchtvervuiling dit weekend nog erger wordt door verandering van de windrichting.
Zondag kan het weer erg hard gaan
Kritiek brandweerchef op bezuinigingen
Brandweercommandant Kristin Crowley van Los Angeles uitte vrijdag stevige kritiek op het bestuur van de stad. Zij zegt dat het verlagen van het budget van de brandweer de bestrijding van de natuurbranden die de stad momenteel treffen ernstig belemmert.
Crowley deed haar uitspraken op de dag dat de brandweer de branden eindelijk iets wist terug te dringen. “Ja, het budget werd verlaagd en dat had invloed op ons vermogen om op te treden,” zei ze in een emotioneel interview met televisiezender Fox 11. En over haar brandweermensen: “Ze krijgen niet wat ze nodig hebben om hun werk te doen.”
Burgemeester Karen Bass, die meer dan 17 miljoen dollar (16,5 miljoen euro) bezuinigde op de brandweer, verdedigde die financiële kortingen en zei dat ze plaatsvonden tijdens ‘moeilijke budgettaire tijden’. Volgens haar hebben de bezuinigingen bovendien geen invloed gehad op de respons op de bosbranden.
‘Oorlogsgebied’
De verwoestingen die het vuur aanricht rond Los Angeles zijn enorm. Inmiddels is meer dan 150 vierkante kilometer in vlammen opgegaan, duizenden gebouwen zijn verwoest. De Amerikaanse president Joe Biden vergeleek de stad vrijdag met een ‘oorlogsgebied’.
Gavin Newsom, de gouverneur van Californië, heeft de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump uitgenodigd om zelf te komen kijken in het rampgebied.
Eerder had Trump kritiek geuit op de Democratische gouverneur, die volgens Trump schuld heeft aan de omvang van de verwoestende branden. Via Truth Social had Trump uitgehaald naar Newsom vanwege zijn waterbesparingsmaatregelen.
Newsom waarschuwt Trump in een open brief ‘niet de menselijke tragedies te politiseren of desinformatie te verspreiden vanaf de zijlijn’. Honderdduizenden Amerikanen − ontheemd uit hun huizen en bang voor de toekomst − verdienen het ‘dat we allemaal in hun belang werken aan een snel herstel en wederopbouw,’ aldus Newsom.
De gouverneur gaf vrijdag ook opdracht tot een ‘volledig onafhankelijk onderzoek’ naar de nutsvoorzieningen van de stad. Hij omschreef het gebrek aan watervoorziening ten tijde van het ontstaan van de eerste brandhaarden als ‘zeer verontrustend’. ‘We hebben antwoorden nodig op de vraag hoe dat is gebeurd,’ schreef hij in zijn open brief.
Mexico stuurt hulp
De Mexicaanse president Claudia Sheinbaum heeft vrijdag aangekondigd hulp te sturen naar Californië. Het gaat om brandweerlieden van het Mexicaanse agentschap voor bosbeheer Conafor en een team van Plan DN3, een onderdeel van het Mexicaanse leger dat wordt ingezet bij natuurrampen.
REGIO
| united news | Door: Redactie