• maandag 18 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

DIPLOMATIEKE SPANNINGEN TEISTEREN LATIJNS-AMERIKA

| united news | Door: Redactie

Foto: De bestorming van de Mexicaanse ambassade door de Ecuadoraanse politie.

Verhitte conflicten en bilaterale spanningen werpen schaduw over regionale integratie

De bestorming van de Mexicaanse ambassade in Ecuador is slechts het topje van de ijsberg. Diplomatieke crises en bilaterale spanningen teisteren Latijns-Amerika en vormen een ernstige bedreiging voor de regionale integratie.

Aanval op Mexicaanse ambassade

De crisis tussen Mexico en Ecuador begon al lang voordat de wereld beelden zag van Ecuadoraanse politie die de hoogste Mexicaanse diplomatieke vertegenwoordiger in Quito in zijn eigen ambassade op zijn knieën dwongen.

De aanval op de ambassade op 5 april, kort nadat Mexico politiek asiel verleende aan oud-vicepresident

Jorge Glas, was een ongekende schending van internationale verdragen. Ambassades gelden als soeverein grondgebied en de gebeurtenis schokte de Mexicaanse functionarissen binnen de muren diep.

Een andere recente bron van onrust is de actie van president Nicolás Maduro van Venezuela jegens buurland Guyana. Het geschil over de Essequibo, een ruim 160.000 vierkante kilometer grote, mineraalrijke jungleregio, smeult al meer dan 200 jaar. Maduro gooide recent olie op het vuur door het territorium eenzijdig te annexeren. De kwestie ligt sinds 2018 voor het Internationaal Gerechtshof, waarbij de meeste inwoners van Essequibo zich identificeren als Guyanezen.

Venezuela, opnieuw

Uitspraken en daden vanuit Caracas zorgen al

jaren voor spanningen in de regio. De uitsluiting van oppositieleider María Corina Machado van de presidentsverkiezingen vorig jaar leidde tot breedvoerige kritiek, zelfs van linkse regeringen. Met name de relatie tussen Venezuela en Chili is onder President Gabriel Boric sterk verslechterd. De terugtrekking van de Chileense ambassadeur uit Caracas in april was een dieptepunt. Eerder al had de moord op Venezolaanse oppositieleider Ronald Ojeda, die asiel had gekregen in Chili, de bilaterale banden gespannen.

De scherpe tong van Milei

De Argentijnse president Javier Milei staat sinds zijn aantreden in december vorig jaar bekend om zijn conflictueuze relatie met andere Latijns-Amerikaanse leiders. Zo nodigde hij wel oud-president Jair Bolsonaro van Brazilië uit voor zijn inauguratie, maar weigerde dat aan zijn opvolger Lula da Silva te doen. Ook met presidenten Petro van Colombia en López Obrador van Mexico botst hij regelmatig. Na aanvankelijke retoriek wisten Colombia en Argentinië de gemoederen te bedaren, terwijl Mexico en Argentinië de schade beperkten.

De reeks gebeurtenissen laat echter een duidelijke stempel op de onderlinge verhoudingen binnen Latijns-Amerika.

REGIO

 

 

| united news | Door: Redactie