• donderdag 30 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Denise Jannah vertolkt hoofdrol in 'Swart Wyn' in Kaapstad

| starnieuws | Door: Redactie

Denise Jannah is het enige lid van de cast van 'Swart Wyn' dat geen Zuid-Afrikaanse is. Zij vertolkt de hoofdrol in de voorstelling die dinsdag in première gaat.

Denise Jannah speelt de hoofdrol in de theatervoorstelling Swart Wyn die dinsdag in Kaapstad, Zuid-Afrika in première gaat. Op het Suidoosterfees, een jaarlijks muziek- en theaterfestival in Kaapstad, vindt de voorstelling

plaats. Het script is in 2022 geschreven en geregisseerd door de Nederlandse regisseuse Martine Zeeman. Met groot succes werd dit waargebeurd Zuid-Afrikaans verhaal toen 10x opgevoerd in Noordwijk, Nederland.

De voorstelling 'Swart Wyn' wordt opgevoerd met een nieuwe Zuid-Afrikaanse bezetting: een 12-koppige cast waarin Jannah, als enige niet Zuid-Afrikaanse in het stuk, de hoofdrol vertolkt, alles in vloeiend Zuid-Afrikaans. "Dit is mijn 11e bezoek hier dus de taal is geen probleem: ek gaan die hele vertoning (voorstelling) alles in Afrikaans moet sê (moeten zeggen). Ek es lief vir hierdie mooie land: ik hou

van dit mooie land!", zegt Jannah zelfverzekerd.

Zeeman schreef het script van Swart Wyn nadat zij de boeiende biografie Wanneer Water Wyn Word gelezen had van Vivian Kleynhans, eigenares van de grote 'Seven Sisters Wines' wijngaard in de plaats Stellenbosch. Ook de dichteres Diana Ferrus, die ooit ook Suriname bezocht heeft, leverde met haar Poetry een bijdrage aan de voorstelling.

In het verhaal van de voorstelling heeft Zeeman behalve het levensverhaal van Kleynhans ook dat van Maria Evert verweven: zij was in Zuid-Afrika reeds in de 17e eeuw de eerste zwarte vrouw in de wijnmakerij, wat velen tot op heden niet wisten. Ze had immers haar kleur tegen en is verzwegen in de archieven. Het is dus het verhaal van twee vrouwen, de ene een historische figuur,  die dankzij hun doorzettingsvermogen en weerbaarheid na een hard en zwaar leven hun eigen plek hebben gevonden.

Jannah: "het is een fantastische en dynamische voorstelling in 3 bedrijven. Voor het laatste bedrijf wordt het publiek letterlijk meegenomen naar een heel andere plek (we spelen in een grote hal), en daar zitten zij opeens in een heel ander decor! Een prachtig idee van Martine. Voor mijzelf vind ik het geweldig dat ik opnieuw het levensverhaal mag uitbeelden van een vrouw die de nodige tegenslagen en ook huiselijk geweld overwonnen heeft, en in haar eigen kracht is gaan staan."

Kleynhans was 1 van de 2 eerste bruinmans eienaren (bruine eigenaren) van een wynplaas, een wijnbedrijf. Zij zal zelf ook bij de voorstellingen aanwezig zijn. Na elke voorstelling houdt zij een wijnproeverij.

| starnieuws | Door: Redactie