De slechtst en best betaalden bij de overheid
| starnieuws | Door: Redactie
Uit een simpele vergelijking van de bezoldiging van de verschillende beroepsgroepen die gepubliceerd zijn in het staatsblad van 17 september 2024 no. 16.112/24 blijkt dat de afgelopen
5. Bij de brandweerambtenaren begint de corveeër met een bedrag van SRD 12.177 en eindigt de Hoofdcommandeur met een maximaal bedrag van SRD 31.048.
6. Bij de beveiligingsambtenaren begint de laagste rang met SRD 13.009 en eindigt de hoogste rang met SRD 26.945.7. Bij de politie begint een hulpagent van politie 2de klasse met SRD 12.366 en eindigt de Hoofdcommissaris van politie met SRD 31.190. 8. Het personeel van Directoraat Nationale Veiligheid begint met SRD 10.800 en de directeur eindigt met SRD 32.591.9. Bij de militairen begint een soldaat met SRD12.366 en eindigt de Kolonel Brigade Generaal met een maximaal van SRD 31.190.10. Een 4e graads leerkracht begint met SRD 11.274 en het hoogste bedrag van SRD 24.755 bij de leerkrachten wordt verdiend door een directeur op HBO niveau.
Het is opmerkelijk dat bij de beroepsgroepen douane, politie, brandweer, nationale veiligheid, militairen, penitentiaire ambtenaren de laagste en hoogste bezoldiging weinig van elkaar verschillen. Dat kan aan de gezamenlijke onderhandelingen gelegen hebben. Ook zou er bij deze beroepsgroepen weinig verschillen zijn in de secundaire voorzieningen. Echter moet wel vermeld worden dat een groot deel van deze beroepsgroepen tussen de basis en middenmoot vallen. Er zijn namelijk weinig leidinggevende posities en weinig kans om carrière te maken.
Momenteel zijn de leerkrachten zijn de slechts betaalde beroepsgroep. Het overgrote deel van deze beroepsgroep behoort tot de 3e en 4e graads leerkrachten. Ze hebben weinig tot slechte voorzieningen in vergelijking met de andere beroepsgroepen en bitter weinig tot geen mogelijkheid om overuren te maken. De andere beroepsgroepen kunnen nog wat bijverdienen met hun overuur-regeling.
Financiële vergoeding uitvoerende-, Wetgevende en Rechterlijke macht
Binnenkort zullen de ontwerpwetten over de Financiële vergoeding van de drie machten in DNA worden behandeld. Momenteel is de vergoeding van een minister gekoppeld aan die van een directeur van een departement en van de vice-president en president aan die van een minister. De vergoeding van een parlementariër is gekoppeld aan die van de onderdirecteur van een departement. Van de Rechterlijke macht is bij staatsbesluit geregeld. Het is belangrijk om te weten dat hoogwaardigheidsbekleders zoveel emolumenten en toelagen hebben dat zij vaak netto ruim het dubbele van hun bezoldiging ontvangen.
Het loskoppelen van de bezoldiging van de hoogwaardigheidsbekleders van de landsdienaren betekent voor deze groep de mogelijkheid creëren om zichzelf rijkelijk te belonen. Als uitgangspunt bij de ontwerpwetten zal nu de bezoldiging van de president worden gebruikt welke op ruim SRD 170.000 komt. Van dat punt uit worden dan de vicepresident (75% van de president = SRD 127.500) , de DNA-voorzitter (95% van de president = SRD 161.500 ), de ministers (60% van de president = SRD 102.000 en DNA leden (60% van DNA voorzitter = SRD 96.900) beloond. Deze bedragen zijn exclusief de toelagen en emolumenten. De emolumenten en voorzieningen zijn in de ontwerpwetten sterk uitgebreid en in percentages vastgelegd, welke dus met elke verhoging die deze groep zichzelf zal toekennen meer geld zal opbrengen.
De financiële wetten hebben dus niets te maken met synchronisatie zoals de huidige coalitie beweert, maar met het loskoppelen van een systeem waarbij hoogwaardigheidsbekleders alleen een verhoging kunnen krijgen als deze ook wordt gegeven aan de landsdienaren. Dit systeem voorkomt een riante beloning van hoogwaardigheidsbekleders.Het systeem dat door de huidige coalitie wordt geïntroduceerd is één waarbij hoogwaardigheidsbekleders sterk verrijkt zullen worden terwijl de landsdienaren als armoedzaaiers door het leven zullen moeten gaan. De hoogwaardigheidsbekleders zullen tot de best betaalden behoren.
Binnen de NDP pleiten wij sterk voor een landelijk integraal loonpolitiek, die een eerlijke en rechtvaardige verdeling van welvaart voor elke burger garandeert. Hierbij dient het beloningssysteem van de overheid geëvalueerd en grondig aangepast te worden. Natuurlijk in samenspraak met alle relevante actoren.
Drs. A. Abdoel| starnieuws | Door: Redactie