• donderdag 16 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

DE CENTRALE BANK: MIDDEN IN DE SAMENLEVING’

| dagblad de west | Door: Redactie

Afgelopen dinsdag verzorgde professor Klaas Knot, bankpresident van De Nederlandsche Bank, een lezing voor de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Knot bezocht Suriname namelijk onder andere om kennis te nemen van de economische ontwikkelingen in Suriname, vanuit de rol van de Centrale Bank en om persoonlijk meer te horen en zien inzake de impact van het slavernijverleden in Suriname.

Knot legde extra aandacht op het belang van een goede samenwerking tussen centrale banken. Hij sprak over de rol van centrale banken in de samenleving en stelde dat mandaten zoals monetair beleid, toezicht op betalingen en financiële stabiliteit, een centrale bank vereisen

die midden in de samenleving staat. Hij onderstreepte dat het verbeteren van stabiliteit, het functioneren van het financiële systeem en vertrouwen, cruciaal zijn voor een goed functionerende economie.

Knot had een ontmoeting met het management en de staf van de CBvS om het belang van samenwerking te benadrukken.

Verder besprak hij de economische situatie met president Santokhi en voerde hij ook gesprekken met nazaten van tot slaaf gemaakte mensen in de residentie van de Nederlandse ambassade.

Als onderdeel van zijn bezoek bezocht Knot het Elisabeth Samson Huis, een historisch gebouw, dat thans wordt gerenoveerd om voorlichting en bewustwording te geven over het slavernijverleden.

De

Nederlandsche Bank heeft een eenmalige bijdrage geleverd, om niet alleen het inzicht, maar ook het draagvlak te ondersteunen en een toestand te verwerpen, waarin een mens eigendom is van een ander of als zodanig wordt behandeld en daardoor geen rechten heeft of kan uitoefenen.

Daarnaast heeft de bank samen met het Cultuurfonds een speciaal fonds opgericht om de leefomstandigheden van nazaten van tot slaaf gemaakte mensen te verbeteren, door middel van lokale initiatieven. Volgens Knot heeft de Nederlandsche Bank ook projecten gefinancierd die bijdragen aan de bewustwording van het slavernijverleden, waaronder de renovatie van het Elisabeth Samson Huis en het Tula Museum.

De reis van Knot omvat ook een bezoek aan Curaçao, waar ook op vergelijkbare wijze aandacht wordt besteed aan de samenwerking tussen centrale banken en het slavernijverleden. Vermeldenswaard is dat De Nederlandsche Bank in 2022 haar verontschuldigingen heeft aangeboden voor haar eigen slavernijverleden, nadat onafhankelijk historisch onderzoek de betrokkenheid van voormalige leidinggevenden bij de slavenhandel, aan het licht bracht.

Het bezoek van Knot was ook bedoeld het belang van financiële stabiliteit en de rol van de CBvS in de samenleving. Naast gesprekken met belangrijke stakeholders heeft Knot historische locaties bezocht en tegelijk getracht een aanzet te geven aan anderen betrekking hebbende op het verschaffen van informatie, argumenten, educatie, voorbeeldgedrag om een bijdrage te leveren aan het afkeuren van de slavenhandel in het verleden.

Onder zeer slechte omstandigheden werden de tot slaaf gemaakt en gedwongen te werken op plantages en voor particulieren. “Dit bezoek weerspiegelt een tweezijdige relatie tussen Nederland en Suriname, die wordt gekenmerkt door leren, delen en samenwerken”, aldus Knot.

| dagblad de west | Door: Redactie