• donderdag 23 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

On This Day in 2005,GAZA

| dagblad suriname | Door: Redactie

na 38 jaar bezetting trokken Israëlische troepen, nederzettingen en kolonisten zich eenzijdig terug uit de Gazastrook als onderdeel van de ‘Disengagement Plan Implementation Law’ die in 2003 door de toenmalige premier Ariel Sharon werd voorgesteld (sterk tegengewerkt door de Likud-partij) en twee jaar later werd goedgekeurd.

Israël bezette de Gazastrook aanvankelijk in 1967 tijdens de ‘Zesdaagse Oorlog’ en in 1970 werd de eerste Joodse nederzetting in Gaza gebouwd.

Sharon beweerde dat de terugtrekking zou “leiden tot een betere veiligheids-, politieke, economische en demografische situatie”, terwijl zijn adviseur beweerde dat het besluit werd ingegeven door de wens om Gaza te isoleren en het

toezicht van de internationale gemeenschap te vermijden. Het was echter grotendeels te danken aan de druk van het verzet in Gaza dat de terugtrekking mogelijk werd gemaakt. De bezetting door Israël werd met de tijd duurder, omdat het aantal slachtoffers onder de soldaten die de nederzettingen bewaakten toenam.

De uitzetting van ongeveer 8.500 kolonisten uit 21 nederzettingen, de sloop van Israëlische gebouwen en de evacuatie van alle troepen waren op 12 september voltooid. Israëlische kolonisten die in de nederzettingen in Gaza woonden, kwamen in opstand tegen het leger en wilden niet weg.

Kolonisten die geloven in ‘Gush Katif’ (Joods nederzettingenblok in Gaza)

en dat de strook toebehoort aan het Joodse volk, zijn tot op de dag van vandaag getraumatiseerd door de terugtrekking en pleiten voor een hervestiging van de strook. Zelfs nu werken Israëlische kolonistenleiders eraan om de hervestiging van Gaza te legitimeren door de terugtrekkingswet van 2005 in te trekken.

De terugtrekking omvatte ook de evacuatie van vier Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, maar de rest bleef, en de uitbreiding van nederzettingen daar is sindsdien onverminderd doorgegaan.

Gaza wordt volgens het internationaal recht nog steeds als bezet beschouwd, omdat het sinds de terugtrekking van Israël volledig geblokkeerd is.Send feedbackSide panelsHistorySaved

| dagblad suriname | Door: Redactie