• zondag 19 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

DATAHUB VOOR BODEMKENNIS NODIG IN SURINAME

| united news | Door: Redactie

Foto: Onderzoek naar bodemgezondheid in Suriname. 

Stichting In de Kiem Agro en de Nederlandse Ambassade hebben de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) benaderd voor een onderzoek naar bodemgezondheid in Suriname.

Deze samenwerking begon in 2020. Het RVO heeft toen de Universiteit van Wageningen (WUR) aangetrokken om dit onderzoek uit te voeren. De stichting en WUR hebben voor de transparantie de relevante agrarische stakeholders betrokken, waaronder het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS) en het Polytechnische College (PTC). Verder zijn ook landbouwers, verwerkers en aanverwante organisaties

uitgenodigd om deel te nemen aan dit project. Ron van Houdt, adviseur van Stichting In de Kiem Agro, zegt dat de bodem de basis is voor landbouw.

“Om een goede basis te leggen voor de agrarische sector moeten we met de bodem beginnen.”

De bedoeling van het project is om na te gaan wat de boer ter plekke beschikbaar heeft, met welke problemen hij te kampen heeft en hoe deze op te lossen. Tegelijk vormt alle verzamelde data een database die de agrarische sector moet voorzien van relevante informatie.

Foto: Stephan Mantel en Giulietta Bongiorno van WUR

De onderzoekers zijn in april 2023 reeds

afgereisd naar Suriname voor het eerste deel van de assessmentgesprekken en bezoeken bij landbouwers en laboratoria. In deze periode zijn er bodemmonsters van alle bezochte boeren genomen en getest in het laboratorium van CELOS. De lab data van deze bodemmonsters moet een begin maken aan de dataregistratie van de bodems.

Ook dit jaar is er een week besteed aan het assessment. Van maandag 22 tot vrijdag 26 januari heeft het tweede bezoek plaatsgevonden. Dit keer hebben de stakeholders demonstraties gekregen over hoe monsters te nemen en hoe de bodemdata te registreren aan de hand van de bodemindicatoren. Aanbevelingen voor follow-upprojecten werden ook verwelkomd tijdens de afsluiting. In april 2024 wordt het SHS-project afgerond met een rapport dat met alle stakeholders gedeeld zal worden.

Stephan Mantel vertegenwoordigde het International Soil Reference and Information Centre (ISRIC) en is onderdeel van WUR. De onderzoeker vond het ontzettend belangrijk dat de verzamelde data gecentraliseerd en toegankelijk is voor alle landbouwers in het land.

Zijn collega, Giulietta Bongiorno, onderzoeker van de Universiteit van Wageningen, gaf aan dat het duidelijk is dat landbouwers nadenken over mogelijke oplossingen. Vaak door de problemen te ervaren en deze op te lossen met de beschikbare kennis en middelen. De onderzoekster heeft zich verdiept in microbiologie en zegt dat er in de monsters weinig biologisch leven te observeren was. Dit is echter onvoldoende om er een uitspraak over te doen en er moet nog uitgebreid onderzoek verricht worden.

Caricom Jeugdambassadeur Matai Zamuel vindt dat jonge mensen centraal moeten staan in de verschillende sectoren en milieu. “We hebben jonge mensen nodig om de verschillende sectoren te bevolken.” De ambassadeur zegt dat er baat en belang is bij de samenwerking. “Met Soil Health Suriname is de eerste stap gezet in de democratisering van de taken, het beschikbaar stellen van informatie en samenwerking in het algemeen belang van Suriname.”

Hieronder een link naar een In de Kiem-documentaire in verband met Wereldbodemdag. Dit filmpje heeft het initiatief van het SHS-project in werking gezet.

World Soil Day Suriname – Nederland: https://www.youtube.com/watch?v=QG6VjWIEBwA

PERSBERICHT| MIN. LVV

 

 

| united news | Door: Redactie