Dasai: Geen sprake van ecologische ramp door goudsector
| starnieuws | Door: Redactie
Op veel plekken in het binnenland worden kraters achtergelaten nadat er naar goud is gezocht door kleinschalige mijnbouwers.
Dat de ongebreidelde kleinschalige goudsector voedingsbodem zou zijn voor een ecologische ramp in Suriname, wordt door de minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) ontkracht. Volgens de bewindsman zijn er diverse indicatoren om aan te geven of er daadwerkelijk sprake is van een ecologische ramp. Hij bevestigt wel dat er sprake is van een geringe ontbossing.
De bewindsman stelt dat de ontbossingsgraad van Suriname in vergelijking met andere landen, op het laagste niveau is. “We praten over een ontbossingsgraad van 0,05 tot
kan niet meegaan met de kritiek dat er überhaupt sprake van een ecologische ramp is. “ Integendeel worden we in het buitenland tijdens conferenties gecomplimenteerd voor de wijze hoe Suriname invulling geeft aan het bosbeleid,” zegt de minister met een grijns.
Surinames bosbedekking van ruim 93% met een hoge mate van biodiversiteit is een belangrijk gegeven, stelt de minister. Er zijn activiteiten die ervoor zorgen dat er gevaar dreigt te ontstaan voor het milieu. Volgens de bewindsman kan de overheid niet alle activiteiten
De minister pleit voor rehabilitatie van de bossen nadat de activiteiten hebben plaatsgevonden. Dasai schetst een beeld over de wijze hoe andere landen omgaan met ontbossing. De kleinschalige goudwinning vindt precies op dezelfde mate plaats als in Suriname. Het verschil ligt in de nazorg.
Ze hebben een kwekerij waarbij er genoeg plantmateriaal is. Suriname loopt op dit gebied niet achter. Het mijnbouwbedrijf Grassalco heeft een geavanceerd plantvermeerderingssysteem opgezet in het district Commewijne. Het plan tot rehabilitatie moet uitgeschreven worden en de stakeholders moeten bewust worden gemaakt over het belang van het conserveren van het Surinaamse bos.
| starnieuws | Door: Redactie